Jaarlijks 3.000 ernstige letselschades bij paardrijden; wie is aansprakelijk?

Vorige maand vond een ernstig ongeval plaats waarbij een paard betrokken was. Een vrouw was met een paard onderweg dat van een manege kwam. Ter hoogte van een houten brug liep het helemaal mis. De vrouw viel samen met het paard van het brugje, waarbij het dier met zijn volle gewicht op de vrouw terechtkwam. De vrouw raakte ernstig gewond en heeft dit helaas niet overleefd. Dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten gaat over de vraag wie er aansprakelijk is voor de ontstane letsel- of overlijdensschade bij dit type ongevallen.

Voor veel mensen is paardrijden een passie. Ze doen mee aan springwedstrijden, genieten van een ritje door het bos of ze oefenen op de manege. Iedereen die wel eens paardrijdt, weet dat het risicovol is. Omdat paarden sterke dieren zijn en de ruiter hoog op de rug van het dier zit, kunt u bij een valpartij ernstige letselschade oplopen.

Cijfers
Jaarlijks lopen meer dan 30.000 ruiters letselschade op tijdens het paardrijden. Letsel aan hoofd, nek, rug en ribben komt veelvuldig voor. Bij ongeveer één op de tien ongevallen met paarden moet de ruiter met ernstige verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen, onder meer door botbreuken of een dwarslaesie.

Bij wie kun je schade claimen?
Rijdt u op een paard dat eigendom is van iemand anders en u loopt letselschade op, dan is artikel 6:179 BW van toepassing. Daarin is bepaald dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor alle schade die iemand lijdt als gevolg van het gedrag van het dier. Dus bij een val van een paard is de eigenaar van het dier verplicht om u de schade te vergoeden.

Maar omdat u vrijwillig op het paard rijdt,  en u de risico’s van het dier kent, krijgt u minimaal de helft van de letselschade vergoed. Op basis van billijkheid kan dit worden bijgesteld naar bijvoorbeeld 75% of zelfs 100%. Als u nog aan het leren paardrijden bent, is de kans groot dat 100% van de schade wordt vergoed. Als een paard u schopt, kunt u niets aan het ongeval doen. Daarom wordt in zo’n geval uw letselschade ook volledig vergoed.

Welke schade kun je claimen?
Alle financiële gevolgen van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking, zoals misgelopen inkomsten en smartengeld. Zeker wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid, kan de schade behoorlijk in de papieren lopen. Ook de kosten van hulpmiddelen en voorzieningen kunnen op de eigenaar van het paard worden verhaald.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

 

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.