Aantal ernstige verkeersongevallen blijft hoog; vooral ouderen zijn de dupe

Vorig jaar raakten 7400 mensen ernstig gewond in het verkeer, 900 minder dan in 2022. De cijfers blijven echter zorgwekkend hoog en over een langere periode is er nog steeds sprake van een stijgende trend. Wanneer 2023 wordt vergeleken met de jaren vóór de coronapandemie, blijkt dat zowel het aantal verkeersdoden als ernstig gewonden toeneemt. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Oudere fietsers zijn kwetsbaar
De hoeveelheid fietsers onder de slachtoffers is zorgwekkend. Maar liefst 70 procent van de ernstig gewonden en 39 procent van de verkeersdoden zijn fietsers. Vooral senioren zijn kwetsbaar: 55 procent van de verkeersdoden en 58 procent van de gewonden in 2023 waren boven de 60 jaar. Onder ouderen stijgt het aantal verkeersdoden jaarlijks met ongeveer 3 procent, terwijl dit voor oudere fietsers zelfs 5 procent is.

Oproep tot extra investeringen
De zorgwekkende cijfers van het SWOV onderstrepen de slechte staat van de verkeersveiligheid in Nederland: vorig jaar vielen er gemiddeld twee verkeersdoden en twintig ernstig verkeersgewonden per dag. De Verkeersveiligheidscoalitie, waarbij onder meer de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en het Verbond van Verzekeraars zijn aangesloten, roept het kabinet daarom op om actie te ondernemen en extra te investeren in verkeersveiligheid.

Gevolgen van verkeersongeval
Een ernstig verkeersongeval is een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. De revalidatie en rehabilitatie van verkeersslachtoffers kan maanden of jaren duren. Ingeval van overlijden of permanent letsel is het leven van de betrokkenen voorgoed getekend.

Daarnaast leidt het ongeval tot forse materiële en immateriële schade. De materiële schade bestaat uit verlies van inkomsten en de extra kosten die moeten worden gemaakt voor de benodigde zorg en voorzieningen. De immateriële schade bestaat uit de pijn, het verdriet en de vele ongemakken die het ongeval heeft veroorzaakt. Het geheel van de materiële en immateriële schade als gevolg van een ongeval noemen we letselschade.

Het verhalen van letselschade
Wanneer u letselschade heeft opgelopen door toedoen van iemand anders, kunt u deze schade op de veroorzaker verhalen. U heeft recht op vergoeding van alle materiële en immateriële schade die het gevolg is van het ongeval. Ook de kosten die u maakt om uw recht te halen, zoals uw advocaatkosten, moeten worden vergoed.

Het is verstandig om u bij het verhalen van uw letselschade te laten begeleiden door een gespecialiseerde advocaat, zoals Leidse Letselschade Advocaten. Wij zorgen ervoor dat de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval uw schade tijdig en volledig vergoedt. Neem gerust contact met ons op om kennis te maken en uw schade te bespreken.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.