De 5 meest gestelde vragen over whiplash; een van de meest voorkomende letsels bij een verkeersongeval

Jaarlijks vinden in Nederland tienduizenden verkeersongevallen plaats. Maar liefst 110.000 mensen belanden als gevolg van een verkeersongeval in het ziekenhuis. Een van de meest voorkomende letsels als gevolg van verkeersongevallen is een whiplash. In dit artikel geven we antwoord op de vijf meest gestelde vragen over whiplashletsel. Wat is een whiplash? Welke gevolgen heeft een whiplash? Heeft een whiplashslachtoffer recht op schadevergoeding? Hoe gaat de schaderegeling in z’n werk? En waar vindt u deskundige hulp?

Wat is een whiplash?
Een whiplash kan ontstaan als u van achteren wordt aangereden. Bijvoorbeeld terwijl u staat te wachten voor een rood verkeerslicht, of als u in de file staat. Als de bestuurder achter u even niet goed oplet en te laat remt, wordt u daarvan het slachtoffer. Als gevolg van een achterop-aanrijding wordt het hoofd van de bestuurder of passagier met kracht eerst naar achteren en meteen daarna naar voren geduwd. Deze plotselinge snelle bewegingen van het hoofd kunnen leiden tot een whiplash.

Welke gevolgen heeft een whiplash?
Een whiplash kan grote gevolgen hebben. Er ontstaan hoofdpijn en pijn in de nek. Deze klachten kunnen enkele weken tot een aantal maanden aanhouden. In sommige gevallen leidt een whiplash tot langdurige ernstige klachten, zoals pijn, tintelingen, gevoelloosheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gezichts- en gehoorproblemen. Dan wordt gesproken van het post-whiplashsyndroom.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan een whiplash leiden tot verzuim op het werk. Soms leidt het zelfs tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Daarnaast hebben de klachten ook invloed om andere activiteiten en bezigheden, zoals sporten, hobby’s en de activiteiten in en om het huis. Wat voorheen heel gewoon was, kan door de whiplash niet meer. Dat gaat gepaard met veel pijn, verdriet en ongemak.

Heeft een whiplashslachtoffer recht op schadevergoeding?
Het probleem bij whiplash is dat er meestal geen zichtbare hersenbeschadiging is. Daardoor is, zeker bij een relatief licht ongeval met grote gevolgen, sprake van moeilijk objectiveerbaar letsel. Maar dat betekent niet dat u geen recht heeft op schadevergoeding!

Net als bij andere vormen van letselschade moet de aansprakelijke partij alle geleden schade vergoeden. Daarbij kunt u denken aan schadeposten als verlies van inkomsten, medische kosten, de kosten van noodzakelijke voorzieningen en smartengeld.

Hoe gaat de schaderegeling in z’n werk?
Eerst dient u de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk te stellen. Bij verkeersongevallen krijgt u vervolgens altijd te maken met de autoverzekeraar van de veroorzaker. De verzekeraar neemt de claim in behandeling en zal de toedracht van het ongeval en de veroorzaakte letselschade onderzoeken. In overleg wordt de hoogte van de schade en de schadevergoeding vastgesteld en uitgekeerd.

Recht hebben is iets anders dan recht krijgen. Natuurlijk betalen verzekeraars het liefst zo weinig mogelijk. Zeker bij grote schades, als er sprake is van ernstig whiplashletsel, kunnen de onderhandelingen moeizaam verlopen. Soms is het zelfs nodig om een rechtszaak te starten om ervoor te zorgen dat alle schade door de verzekeraar wordt vergoed.

Waar vind ik deskundige hulp?
Het goed regelen van een letselschadezaak is een juridisch specialisme. Hoewel veel personen zich via internet aanbieden als letselschade-expert, beschikken lang niet alle aanbieders over de vereiste kennis en ervaring om whiplashslachtoffers goed bij te staan. Daarom is het verstandig om niet zomaar met een belangenbehartiger in zee te gaan, maar goed te kijken of u met een specialist van doen heeft.

Leidse Letselschade Advocaten
Bij Leidse Letselschade Advocaten werken gespecialiseerde letselschadeadvocaten. Voor het verhalen van letselschade als gevolg van een whiplash, bent u bij ons aan het juiste adres. Niet alleen verhalen we alle geleden schade snel en zorgvuldig bij de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval, we helpen u ook om uw leven weer zo goed mogelijk op te pakken.

Onze kosten verhalen we ook op de verzekeraar, waardoor onze hulp in vrijwel alle gevallen kosteloos is voor onze cliënten.

Meer weten?
Heeft u een whiplash opgelopen als gevolg van een verkeersongeval? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor u klaar, luisteren naar uw verhaal en helpen u graag!

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.