De regeling van letselschade bij kinderen is complex: ‘zorg voor deskundige hulp van een advocaat’

Je moet er als ouders niet aan denken dat je kind letselschade oploopt door een ongeval. Als er toch wat gebeurt, dan vallen de gevolgen gelukkig vaak mee. Maar helaas krijgen we soms ook te maken met gevallen waarbij kinderen ernstig letsel oplopen. In dit artikel leggen we uit hoe de schaderegeling dan in z’n werk gaat. Ook geven we tips aan ouders over hoe je een goede belangenbehartiger kunt vinden. 

Het schaderegelingstraject is bij letselschade van een kind anders dan bij de schade van een volwassene. Natuurlijk spelen de emoties van de ouders en gezinsleden een grote rol. Maar ook is het berekenen van de schade ingewikkelder wanneer het slachtoffer zeer jong is. Daarnaast zijn er praktische aandachtspunten waar partijen rekening mee moeten houden.

Schade in kaart brengen
In iedere letselschadezaak wordt de schade in kaart gebracht door de situatie van voor het ongeval te vergelijken met de situatie na het ongeval. Iemand die voor het ongeval een goedbetaalde baan had en na het ongeval grotendeels arbeidsongeschikt is geworden, heeft duidelijk te maken met flinke financiële schade. Maar bij een kind is zo’n vergelijking niet eenvoudig te maken, omdat het ten tijde van het ongeval nog volop in ontwikkeling is. Hoe jonger het kind, hoe moeilijker het is om de schade goed in te schatten.

Voor het vaststellen van hoe het leven van het kind er zonder ongeval uit zou kunnen hebben gezien, zoeken we vaak aansluiting bij de levensloop van mensen uit de directe omgeving van het kind: ouders, broers en zussen, nichten en neven. Vaak zien we binnen die verbanden overeenkomsten wat betreft opleidingsniveau en carrièreverloop. Deze informatie kan helpen om een onderbouwde inschatting te maken van (een deel van) de toekomstschade van het kind.

Lengte van de schaderegeling
Het duurt meestal erg lang voordat ernstige letselschadezaken van kinderen kunnen worden afgewikkeld. Dat komt omdat we het herstelproces en de ontwikkeling van het kind goed willen volgen, om vast te kunnen stellen op welk niveau het kind zal functioneren. Gedurende de schaderegeling zorgen we ervoor dat alle mogelijke hulp beschikbaar is en alle kosten die daarbij een rol spelen door de aansprakelijke verzekeraar worden vergoed.

Afwikkeling van de schade
De ouders treden op als wettelijk vertegenwoordiger van hun minderjarige kind. Als de letselschade kan worden geregeld als het kind nog minderjarig is, moeten de ouders toestemming aan de kantonrechter vragen. Pas als de kantonrechter akkoord is met de schaderegeling, kan de zaak worden afgewikkeld.

De schadevergoeding voor het minderjarige kind moet op een speciale bankrekening worden gestort, namelijk een zogenaamde ‘BEM-rekening’. BEM staat voor Bescherming Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Het geld op deze rekening staat vast totdat het kind meerderjarig is geworden. Als het kind of diens ouders eerder geld van de rekening wil halen, mag dit pas na toestemming van de kantonrechter. Als het kind meerderjarig wordt, wordt het geld vrijgegeven.

Hulp bij het regelen van letselschade van een kind
Wij adviseren u om de hulp van een ervaren letselschadeadvocaat in te schakelen bij complexe letselschadezaken zoals een kindschade. Op de website van de Vereniging van Letselschadeadvocaten LSA kunt u zoeken naar een gespecialiseerde letselschadeadvocaat bij u in de buurt. Een voorbeeld van een gespecialiseerd advocatenkantoor is Leidse Letselschade Advocaten. Leidse Letselschade Advocaten is ook aangesloten bij het Nationale Keurmerk Letselschade.

Vragen
Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.