De regeling van letselschade bij kinderen is complex: ‘zorg voor deskundige hulp van een advocaat’

Je moet er als ouders niet aan denken dat je kind letselschade oploopt door een ongeval. Als er toch wat gebeurt, dan vallen de gevolgen gelukkig vaak mee. Maar helaas krijgen we soms ook te maken met gevallen waarbij kinderen ernstig letsel oplopen. In dit artikel leggen we uit hoe de schaderegeling dan in z’n werk gaat. Ook geven we tips aan ouders over hoe je een goede belangenbehartiger kunt vinden. 

Het schaderegelingstraject is bij letselschade van een kind anders dan bij de schade van een volwassene. Natuurlijk spelen de emoties van de ouders en gezinsleden een grote rol. Maar ook is het berekenen van de schade ingewikkelder wanneer het slachtoffer zeer jong is. Daarnaast zijn er praktische aandachtspunten waar partijen rekening mee moeten houden.

Schade in kaart brengen
In iedere letselschadezaak wordt de schade in kaart gebracht door de situatie van voor het ongeval te vergelijken met de situatie na het ongeval. Iemand die voor het ongeval een goedbetaalde baan had en na het ongeval grotendeels arbeidsongeschikt is geworden, heeft duidelijk te maken met flinke financiële schade. Maar bij een kind is zo’n vergelijking niet eenvoudig te maken, omdat het ten tijde van het ongeval nog volop in ontwikkeling is. Hoe jonger het kind, hoe moeilijker het is om de schade goed in te schatten.

Voor het vaststellen van hoe het leven van het kind er zonder ongeval uit zou kunnen hebben gezien, zoeken we vaak aansluiting bij de levensloop van mensen uit de directe omgeving van het kind: ouders, broers en zussen, nichten en neven. Vaak zien we binnen die verbanden overeenkomsten wat betreft opleidingsniveau en carrièreverloop. Deze informatie kan helpen om een onderbouwde inschatting te maken van (een deel van) de toekomstschade van het kind.

Lengte van de schaderegeling
Het duurt meestal erg lang voordat ernstige letselschadezaken van kinderen kunnen worden afgewikkeld. Dat komt omdat we het herstelproces en de ontwikkeling van het kind goed willen volgen, om vast te kunnen stellen op welk niveau het kind zal functioneren. Gedurende de schaderegeling zorgen we ervoor dat alle mogelijke hulp beschikbaar is en alle kosten die daarbij een rol spelen door de aansprakelijke verzekeraar worden vergoed.

Afwikkeling van de schade
De ouders treden op als wettelijk vertegenwoordiger van hun minderjarige kind. Als de letselschade kan worden geregeld als het kind nog minderjarig is, moeten de ouders toestemming aan de kantonrechter vragen. Pas als de kantonrechter akkoord is met de schaderegeling, kan de zaak worden afgewikkeld.

De schadevergoeding voor het minderjarige kind moet op een speciale bankrekening worden gestort, namelijk een zogenaamde ‘BEM-rekening’. BEM staat voor Bescherming Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Het geld op deze rekening staat vast totdat het kind meerderjarig is geworden. Als het kind of diens ouders eerder geld van de rekening wil halen, mag dit pas na toestemming van de kantonrechter. Als het kind meerderjarig wordt, wordt het geld vrijgegeven.

Hulp bij het regelen van letselschade van een kind
Wij adviseren u om de hulp van een ervaren letselschadeadvocaat in te schakelen bij complexe letselschadezaken zoals een kindschade. Op de website van de Vereniging van Letselschadeadvocaten LSA kunt u zoeken naar een gespecialiseerde letselschadeadvocaat bij u in de buurt. Een voorbeeld van een gespecialiseerd advocatenkantoor is Leidse Letselschade Advocaten. Leidse Letselschade Advocaten is ook aangesloten bij het Nationale Keurmerk Letselschade.

Vragen
Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.