De storm is weer gaan liggen; kan de (letsel)schade worden verhaald?

Afgelopen week raasde de storm Ciarin over Nederland. Het KNMI vaardigde code oranje uit voor zeer zware windstoten langs de kustgebieden. In IJmuiden waaide het uiteindelijk het hardst, waar windstoten tot wel 115 kilometer per uur werden gemeten. Ook in Vlissingen (110 km/u) en Hoek van Holland (112 km/u) kwam de teller ver boven de honderd.
Op veel plekken in het land zorgde de harde wind voor schade. Zo kwam een fietser in Apeldoorn onder een boom terecht, waarbij ze gewond raakte. In het Limburgse Venray kwam een 59-jarige man om het leven door een omgewaaide boom. Ook in andere landen in Europa vielen doden door de storm.
Aansprakelijkheid bij stormschade
Veelvoorkomende ongevallen tijdens een storm: iemand wordt geraakt door een vallend of omvallend voorwerp. Denk aan vallende dakpannen of aan omvallende bomen. Is het mogelijk om iemand na een storm succesvol aansprakelijk te stellen als dit gebeurt? Of is er bij stormschade sprake van overmacht en draait het slachtoffer zelf op voor de letselschade?
Om aansprakelijkheid aan te nemen moet er sprake zijn verwijtbaar gedrag waardoor de schade is ontstaan. Als bekend is dat een boom ziek is of al lang had moeten worden gesnoeid en de eigenaar doet er niets aan, dan valt het de eigenaar te verwijten als bij harde wind de boom omvalt. Zowel gemeentes als particuliere eigenaren hebben een zorgplicht voor de bomen waarvan ze eigenaar zijn.
Voor eigenaren van gebouwen bestaat er zelfs risicoaansprakelijkheid. Als er een dakpan van een woning op een voorbijganger waait, dan is de eigenaar van de woning in beginsel aansprakelijk. De woningeigenaar zal moeten aantonen dat er geen gebreken aan het dak waren.
De rol van de verzekeraar
Als een gemeente de schade heeft veroorzaakt omdat niet is voldaan aan de zorgplicht, dan kan een slachtoffer zijn of haar (letsel)schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente. Dus als het slachtoffer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt is geraakt door het afbreken van een dikke tak van een boom die al lang gekapt of gesnoeid had moeten worden, kan de inkomensschade worden verhaald. Ook andere schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking.
Als de schade te wijten is aan een particulier, dan kunnen slachtoffers hun letselschade in de meeste gevallen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van deze persoon. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht, maar wordt gelukkig wel door de meeste mensen afgesloten. Heeft iemand geen AVP afgesloten, dan zal hij of zij bij verwijtbare letselschade de schade zelf moeten dragen.
Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij. Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.