De storm is weer gaan liggen; kan de (letsel)schade worden verhaald?

Afgelopen week raasde de storm Ciarin over Nederland. Het KNMI vaardigde code oranje uit voor zeer zware windstoten langs de kustgebieden. In IJmuiden waaide het uiteindelijk het hardst, waar windstoten tot wel 115 kilometer per uur werden gemeten. Ook in Vlissingen (110 km/u) en Hoek van Holland (112 km/u) kwam de teller ver boven de honderd.

Op veel plekken in het land zorgde de harde wind voor schade. Zo kwam een fietser in Apeldoorn onder een boom terecht, waarbij ze gewond raakte. In het Limburgse Venray kwam een 59-jarige man om het leven door een omgewaaide boom. Ook in andere landen in Europa vielen doden door de storm.

Aansprakelijkheid bij stormschade
Veelvoorkomende ongevallen tijdens een storm: iemand wordt geraakt door een vallend of omvallend voorwerp. Denk aan vallende dakpannen of aan omvallende bomen. Is het mogelijk om iemand na een storm succesvol aansprakelijk te stellen als dit gebeurt? Of is er bij stormschade sprake van overmacht en draait het slachtoffer zelf op voor de letselschade?

Om aansprakelijkheid aan te nemen moet er sprake zijn verwijtbaar gedrag waardoor de schade is ontstaan. Als bekend is dat een boom ziek is of al lang had moeten worden gesnoeid en de eigenaar doet er niets aan, dan valt het de eigenaar te verwijten als bij harde wind de boom omvalt. Zowel gemeentes als particuliere eigenaren hebben een zorgplicht voor de bomen waarvan ze eigenaar zijn.

Voor eigenaren van gebouwen bestaat er zelfs risicoaansprakelijkheid. Als er een dakpan van een  woning op een voorbijganger waait, dan is de eigenaar van de woning in beginsel aansprakelijk. De woningeigenaar zal moeten aantonen dat er geen gebreken aan het dak waren.

De rol van de verzekeraar
Als een gemeente de schade heeft veroorzaakt omdat niet is voldaan aan de zorgplicht, dan kan een slachtoffer zijn of haar (letsel)schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente. Dus als het slachtoffer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt is geraakt door het afbreken van een dikke tak van een boom die al lang gekapt of gesnoeid had moeten worden, kan de inkomensschade worden verhaald. Ook andere schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking.

Als de schade te wijten is aan een particulier, dan kunnen slachtoffers hun letselschade in de meeste gevallen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van deze persoon. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht, maar wordt gelukkig wel door de meeste mensen afgesloten. Heeft iemand geen AVP afgesloten, dan zal hij of zij bij verwijtbare letselschade de schade zelf moeten dragen.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.