De traumahelikopter: 24 uur per dag paraat voor medische noodgevallen

Wekelijks zien wij vanuit ons kantoor van Leidse Letselschade Advocaten de traumahelikopter aankomen en vertrekken op het dak van het Leids Universitair Medisch Centrum. Is zo’n gele helikopter opgestegen, dan is er ergens een medische noodsituatie en moet er snel gehandeld worden. Vaak is de helikopter niet bedoeld om slachtoffers op te halen, maar is het de snelste manier om een gespecialiseerde trauma-arts naar de ongevalslocatie te brengen. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Daarover gaat dit artikel.

Inzet door heel Nederland
In Nederland staan 24 uur per dag traumahelikopters gereed op vier verschillende plekken: Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Rotterdam. Vanuit deze plaatsen is er een goede dekking over Nederland. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met omliggende landen.
De traumahelikopter mag landen op iedere geschikte plek van minimaal 25 bij 25 meter. Als het donker is geldt een ruimte van 25 bij 50 meter. En die vrije oppervlakte is niet overal. Zeker in de bebouwde kom is Nederland volgebouwd en kan de helikopter maar moeilijk voet aan grond zetten. De piloot bepaalt de plek waar er veilig kan worden geland. Als de afstand tussen de gelande helikopter en de ongevalslocatie groot is, dan brengt de politie de arts naar het slachtoffer toe.

Een traumahelikopter ter plaatse
Terwijl een persoon gewond op de grond ligt na een verkeersongeval in Leiden, landt een traumahelikopter enkele kilometers verderop in een stadspark. De draaiende wieken maken een hels kabaal en de landing van de helikopter trekt dan ook altijd veel bekijks. Fietsers, voetgangers en automobilisten stoppen en zien na de landing een persoon uit de helikopter stappen. Dat is de trauma-arts, die in een gereedstaande politieauto stapt die vervolgens met gillende sirenes naar de locatie van het ongeval rijdt. Er blijven wat politiemensen achter om de helikopter te bewaken. Op dat moment zijn de reguliere hulpdiensten met hun ambulance al bij het slachtoffer. De trauma-arts, een specialist in medische noodsituaties, komt dus ter ondersteuning ter plaatse. Meestal wordt na de eerste medische behandeling duidelijk dat het slachtoffer met de ambulance naar het ziekenhuis kan. In een enkel geval wordt ervoor gekozen dat het slachtoffer met de helikopter meegaat, wanneer dat sneller is en ieder minuut telt.

Op naar het volgende noodgeval
Wanneer het slachtoffer door de ambulance met spoed naar het ziekenhuis wordt vervoerd, brengt de politie de arts snel terug naar de helikopter. Omdat deze nogal wat onrust en opstoppingen veroorzaakt rond de landingsplek, keert deze zo snel mogelijk terug naar de basis. Ook omdat het volgende ernstige ongeval nooit lang op zich laat wachten.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.