De verkeers(on)veiligheid van fietsers: een groeiend probleem

Tegelijkertijd raken er steeds meer fietsers betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Dit blijkt uit het SWOV-rapport ‘Verkeersveiligheid van fietsers in Nederlandse steden’. In dit artikel zet Leidse Letselschade Advocaten de (zorgwekkende) cijfers op een rij.

Aantal doden en gewonden
In 2023 kwamen 270 fietsers om het leven bij een ongeval. Ruim een derde van de verkeersdoden en ruim twee derde van de ernstig verkeersgewonden in Nederland is een fietser. Bijna driekwart van de dodelijke fietsslachtoffers en ruim de helft van de ernstig gewonde fietsers valt onder mensen van 60 jaar en ouder.

Oorzaken
Fietsongevallen worden veroorzaakt door (een combinatie van) verschillende factoren, blijkt uit onderzoek. De fiets is een balansvoertuig waardoor fietsers snel hun evenwicht kunnen verliezen, bijvoorbeeld bij het op- en afstappen of bij oneffen wegdek. Ook het gedrag van fietsers, zoals het fietsen onder invloed, door rood rijden, appen tijdens het fietsen, en het rijden zonder deugdelijke verlichting, kan bijdragen aan het ontstaan van een ongeval. Maar ook het gedrag van de andere verkeersdeelnemers, zoals automobilisten of scooterrijders, speelt een rol bij het ontstaan van een ongeval.

Kwetsbaarheid van fietsers
Fietsers zijn heel kwetsbaar in het verkeer. Een fietser heeft namelijk geen bescherming bij een botsing of val, in tegenstelling tot inzittenden van een auto. Daarom zijn fietsers kwetsbare verkeersdeelnemers.

Fietsers kunnen zichzelf beschermen door het dragen van een fietshelm. Een fietshelm kan ernstig hersenletsel bij een ongeval in belangrijke mate voorkomen. Uit SWOV-onderzoek blijkt dat een fietshelm zeer effectief is in het verminderen van de kans op, en de ernst van, hoofd- en hersenletsel bij een botsing of een val.

Letselschade en aansprakelijkheid
Omdat fietsers kwetsbare verkeersdeelnemers zijn, net als voetgangers, worden ze in de Wegenverkeerswet extra beschermd ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. Dat houdt in dat een motorrijtuig altijd voor minimaal 50% aansprakelijk is voor de schade van de fietser bij een ongeval. Bij een kind onder de 14 jaar is de bestuurder van het motorrijtuig zelfs altijd volledig aansprakelijk.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.