De vijf meest gestelde vragen over letselschade als gevolg van een hondenbeet

Bent u wel eens gebeten door een hond? Dat was waarschijnlijk behoorlijk schrikken! In de meeste gevallen loopt een dergelijke gebeurtenis gelukkig met een sisser af. Maar een hondenbeet kan soms behoorlijk of zelfs ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden daarvan zien we regelmatig in het nieuws. Hoe wordt er in die situaties omgegaan met de letselschade die het slachtoffer heeft opgelopen? Die schade verhalen we geheel op de eigenaar van het dier. In dit artikel leest u daar meer over.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een hondenbeet?
Veelvoorkomend letsel als gevolg van een hondenbeet is bijtletsel aan armen, benen en in het gezicht, waardoor de huid, spieren en pezen kunnen zijn beschadigd. In ernstige gevallen kan dit leiden tot blijvende klachten en beperkingen. Daarnaast houdt een slachtoffer vaak zichtbare littekens aan het incident over en kan iemand als gevolg van de traumatische gebeurtenis een permanente angst voor honden ontwikkelen.
Het letsel kan ervoor zorgen dat u financiële schade oploopt, bestaande uit zowel materiële als immateriële schade. U kunt bijvoorbeeld enkele weken niet werken of u heeft extra kosten aan medische hulp voor uw herstel. Deze schade heet letselschade.
Wie is er aansprakelijk?
De eigenaar van de hond is op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor alle schade die het dier veroorzaakt. Er hoeft in deze situaties niet eens sprake te zijn van schuld van de hondenbezitter. Ook als hij of zij niets aan het ongeval kon doen, is er toch sprake van aansprakelijkheid.
De wet kent namelijk een risicoaansprakelijkheid voor eigenaren van dieren. Voor alle schade die door de dieren wordt veroorzaakt, is de eigenaar aansprakelijk. Dat betekent dat alle letselschade die door een hondenbeet is veroorzaakt, vergoed moet worden door de eigenaar van het dier.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?
De schadevergoeding die u kunt claimen na een hondenbeet is, net als bij andere soorten letselschade, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Samen met uw belangenbehartiger wordt gekeken naar onder meer de volgende schadeposten:
- Verlies van inkomsten
- Smartengeld voor de emotionele schade
- Kosten die u heeft gemaakt in verband met het letsel
Hoe wordt de schade berekend?
Het berekenen van de schadevergoeding is specialistenwerk. Het is heel belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurt zodat u uw volledige schade vergoed krijgt. Voor de vaststelling van diverse schadeposten bestaan richtlijnen en normbedragen en andere schadeposten moeten aan de hand van wet- en regelgeving en jurisprudentie worden bepaald.
Uitsluitend in letselschade gespecialiseerde belangenbehartigers zijn in staat om slachtoffers met letselschade goed te kunnen adviseren. Van de verschillende vormen belangenbehartigers zijn letselschadeadvocaten het meest deskundig.
Waar vindt u deskundige hulp?
Het beste is om te zoeken naar een gespecialiseerde letselschadeadvocaat bij u in de buurt. Een voorbeeld is Leidse Letselschade Advocaten, waar LSA-advocaten werken die over de expertise en ervaring beschikken om letselschadeslachtoffers goed bij te staan. Leidse Letselschade Advocaten is als kantoor ook aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.
Wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem dan gerust contact met ons op.