Doorrijden na een verkeersongeval is strafbaar; wat zijn de consequenties?

Het is iedere dag wel ergens in Nederland een keer raak. Na een heftig verkeersongeluk gaat de bestuurder van de auto er vandoor, het slachtoffer gewond achterlatend. Dit gedrag komt helaas duizenden keren per jaar voor in Nederland. Wat zijn de consequenties waar ‘doorrijders’ rekening mee moeten houden? Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie schommelt het aantal ‘doorrijders’ na een ongeval met letsel al jaren rond de vierduizend per jaar. Als je ook het aantal eenzijdige ongevallen meerekent, waarbij mensen bijvoorbeeld een lantaarnpaal aanrijden zonder dit te melden, ligt het getal aanmerkelijk hoger. Zo waren er alleen al in de stad Den Haag vorig rond de tienduizend ongevallen waarbij de veroorzaker ervandoor ging.

Strafbaar
Wegrijden bij de plaats van een verkeersongeval is strafbaar op grond van artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994. Je mag niet doorrijden na een ongeluk waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade oploopt, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt. Maar je mag iemand ook niet in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk, zelfs niet als je zelf niks met het ongeluk te maken hebt.

Bedenktijd
Als je bewust doorrijdt na een ongeluk ben je behoorlijk fout bezig. Maar soms gebeurt het in een moment van paniek, zonder de consequenties goed te overzien. Kom je later tot het inzicht dat je op de plaats van het ongeval had moeten blijven, dan kun je je tot twaalf uur na het incident nog melden bij de politie. In dat geval is het doorrijden niet meer strafbaar. Deze uitzondering is niet van toepassing als je iemand achterlaat die acute medische hulp nodig heeft.

Sancties
Als vast komt te staan dat je onrechtmatig bent doorgereden na het ongeluk, dan kan er een flinke sanctie volgen. De straffen die opgelegd kunnen worden bij dit misdrijf variëren van geldboetes en taakstraffen tot een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Ook kan het je voor langere tijd je rijbewijs kosten.

Verboden middelen
Als je als bestuurder onder invloed blijkt te zijn van alcohol of drugs of als blijkt dat je te hard en/of roekeloos hebt gereden, werkt dat strafverzwarend. Een van de redenen om door te rijden na een ongeluk is dan ook om verboden middelen in het bloed voor de politie te verbergen. Als je je dan na twaalf uur meldt, is dat vaak al uit het bloed verdwenen.

Wat te doen na een ongeval?
Ben jij in een vlaag van paniek doorgereden na een ongeval? Als het verkeersongeval zojuist is gebeurd, rijd dan direct terug en meld je bij de betrokkene of de agenten die ter plaatse komen. Geef aan dat je erg geschrokken was en daarom doorreed. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.