Een goede advocaat is onmisbaar bij letselschade, maar wie gaat dat betalen?

Heeft u letselschade opgelopen bij een ongeval, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens uw werk? Dan heeft u in veel gevallen recht op schadevergoeding van degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Maar u weet: recht hebben is iets anders dan recht krijgen. Zeker als er sprake is van forse schade, kost het vaak de nodige moeite om die volledig vergoed te krijgen. Daarom is gespecialiseerde juridische hulp in letselschadezaken onmisbaar. Maar nu zult u denken: hoe zit het dan met de kosten van mijn advocaat? We leggen graag aan u uit waarom u zich hierover geen zorgen hoeft te maken.

Waarom een advocaat?
Bij een complexe juridische zaak, zoals een letselschadezaak, is de hulp van een gespecialiseerde advocaat hard nodig om voor u het beste resultaat te kunnen behalen. Een advocaat is een postacademisch geschoolde jurist die zich bezighoudt met het verlenen van rechtshulp. Een advocaat is ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten en valt onder de kwaliteitseisen en het tuchtrecht van de advocatuur.

Letselschadeadvocaten, te herkennen aan het LSA-lidmaatschap, zijn gespecialiseerd in het letselschaderecht. Ze zijn beëdigd om de belangen van hun cliënten zo goed mogelijk te behartigen en verplicht om hun kennis actueel te houden.

De kosten van uw advocaat
Deze hoge kwaliteitsstandaard komt met een keerzijde, want de tarieven van een advocaat liggen logischerwijs hoger dan de kosten van andere vormen van rechtshulp, zoals een rechtsbijstandverzekering of de kosten van een schaderegelingskantoor. Betekent dit dat goede rechtshulp voor rechtszoekenden met een smalle beurs minder toegankelijk is? In geval van letselschade gelukkig niet!

Iedereen kan gebruik maken van de diensten van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat, om zijn of haar recht te halen. Dat komt omdat de advocaatkosten betaald moeten worden door de aansprakelijke partij.

Aansprakelijke partij moet uw advocaat betalen
In de wet staat dat degene die schade toebrengt aan een ander, die schade volledig moet vergoeden. De vergoedingsplicht omvat ook de kosten die moeten worden gemaakt om de schade vast te stellen en hierover tot overeenstemming te komen. Deze kosten worden de buitengerechtelijke kosten (bgk) genoemd. Net als alle andere schadeposten moeten ook de bgk door de aansprakelijke partij volledig worden vergoed. Dat betekent dat de inschakeling van een letselschadeadvocaat u in beginsel niets kost.

Advies
Heeft u letselschade opgelopen en zoekt u de hulp van een gespecialiseerde advocaat? Bel of mail dan met Leidse Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.