Een verkeersongeval tijdens uw vakantie: hoe wordt in het buitenland uw letselschade afgewikkeld?

De zomervakantie staat weer voor de deur! Even heerlijk uitrusten van alle drukte, dat heeft u wel verdiend. Waar gaat de reis naartoe? Pakt u de auto, het vliegtuig, of wordt het een fietsvakantie? Een goede voorbereiding is belangrijk. Het is daarom goed om te weten hoe het werkt als u tijdens uw vakantie te maken krijgt met een verkeersongeval. Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Cijfers
In totaal gaat meer dan driekwart van de Nederlanders op zomervakantie (77%). De grootste groep (61%) trekt naar het buitenland, maar blijft wel in Europa. 13% van de vakantiegangers kiest een verdere bestemming. En ongeveer een kwart gaat lekker op vakantie in eigen land.

Verkeersongeval tijdens vakantie in Nederland
Als u het slachtoffer wordt van een verkeersongeval tijdens uw vakantie in eigen land, en iemand anders is voor het ongeval aansprakelijk, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Hieronder vallen alle kosten die u maakt en alle schade die u oploopt die gerelateerd is aan het ongeval. Bovendien heeft u recht op smartengeld. Het maakt niet uit of u wordt aangereden door een Nederlandse of buitenlandse wederpartij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat is verstandig, zodat u de onderhandelingen met de aansprakelijkheidsverzekeraar over kan laten aan een specialist. Ook de advocaatkosten moeten door de verzekeraar worden betaald.

Verkeersongeval in het buitenland
In het buitenland gelden de wetten van het land waarin het verkeersongeval zich heeft voorgedaan. Dat betekent dat er vaak andere regels en gebruiken zijn dan in Nederland, bijvoorbeeld met betrekking tot de afhandeling van letselschade.

Verkeersongeval in een ander Europees land
Op juridisch gebied is Europa een bonte lappendeken. Ieder land heeft z’n eigen regels en procedures, ook als het gaat vergoeding van schade na een verkeersongeval. In principe gelden de regels van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Uitzondering is de situatie dat u in het buitenland bent aangereden door iemand uit Nederland, dan gelden de Nederlandse regels.

Gaat het om een land dat is aangesloten bij de Europese Unie? Dan heeft u het voordeel dat u uw schade kunt afwikkelen bij een Nederlands loket dat namens de buitenlandse verzekeraar optreedt. Zo is er geen taalbarrière en bent u goed op de hoogte van de procedure.

Voorbeeld: bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers
Een goed voorbeeld van juridische verschillen in verschillende Europese landen is of en hoe zwakke verkeersdeelnemers worden beschermd. Met zwakkere verkeersdeelnemers bedoelen we ongemotoriseerd verkeer, zoals voetgangers en fietsers. In Nederland krijgt de zwakkere verkeersdeelnemer ongeacht eventuele eigen schuld minimaal 50% van zijn schade vergoed. Voetgangers en fietsers tot 14 jaar krijgen hun schade altijd volledig vergoed. In landen als België en Frankrijk gaat de bescherming verder dan hier. Daar worden zwakke verkeersdeelnemers namelijk altijd volledig schadeloos gesteld, waardoor er helemaal niet gediscussieerd hoeft te worden over de schuldvraag. Maar in Duitsland is het juist slechter gesteld met de bescherming van zwakke verkeersdeelnemers. Daar geldt namelijk helemaal geen extra bescherming. De schuldvraag wordt beoordeeld aan de hand van de ongevalsomstandigheden. Had de zwakkere verkeersdeelnemer bijvoorbeeld voorrang moeten verlenen? Dan blijft de schade voor eigen rekening.

Een verkeersongeval in een niet-Europees land
Het verhalen van letselschade in een niet-Europees land kan een lastige opgave zijn. U bent afhankelijk van de regels die in dat land gelden. U kunt in Nederland gebruik maken van een specialist in buitenlandschades. Daarnaast is het verstandig een lokale advocaat in te schakelen, die bekend is met de daar geldende procedures.

Tip: sluit een SVI-verzekering af
Om voor de afwikkeling van uw schade door een verkeersongeval minder afhankelijk te zijn van uw schadeclaim op de veroorzaker, is het verstandig een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade van de bestuurder en de passagiers. Dit betekent dat ook letselschade, zelfs bij een eenzijdig ongeval of door eigen schuld van de bestuurder, is gedekt. Hierbij geldt altijd de Nederlandse wet en regelgeving, waardoor het verhalen van uw schade op deze verzekering een hoop ellende kan schelen.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.

 

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.