Ernstige valpartijen op ‘struikelstoepen’ komen steeds vaker voor

Stel, u maakt nietsvermoedend een wandeling, om plotseling hard ten val te komen omdat de stoep waarop u loopt er schots en scheef bij ligt. Het komt vaker voor dan u denkt. Niet voor niets heeft het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep Max meermaals aandacht besteed aan het toenemende aantal letselschades door losliggende stoeptegels, die in de uitzending ‘struikelstoepen’ worden genoemd. Kan u de gemeente aansprakelijk stellen voor uw letselschade na een valpartij op zo’n struikelstoep? De letselschadespecialist Leidse Letselschade Advocaten vertelt u meer hierover.
Veel valpartijen op stoepen
Losliggende en opstekende stoeptegels leiden jaarlijks tot maar liefst 20.000 voetgangersongevallen met letselschade, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Dat is namelijk het aantal mensen dat zich bij de spoedeisende hulp meldt na een valpartij op de stoep. Ten opzichte van tien jaar geleden is dit aantal fors gestegen.
De slachtoffers zijn vaak zestigplussers. Een groot deel van hen loopt serieus letsel op. Ruim vijfduizend mensen moeten ieder jaar worden opgenomen in het ziekenhuis, voornamelijk met botbreuken. Bijna honderd mensen per jaar komen zelfs aan de gevolgen van een valpartij op de stoep te overlijden. Losliggende stoeptegels, uitstekende boomwortels en schuine stoepen worden vaak genoemd als oorzaken van de valpartijen.
Verantwoordelijkheid van de gemeente
Veel valpartijen hadden voorkomen kunnen worden, als de wegbeheerder tijdig en goed onderhoud had gepleegd. Bij slecht onderhoud kan een gevaarlijke situatie ontstaan, door bijvoorbeeld een losse stoeptegel of wortelopdruk door boomwortels. Dan moet daar door de wegbeheerder zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.
De gemeente is binnen de bebouwde kom verantwoordelijk voor de veiligheid van de wegen. Buiten de bebouwde kom zijn vaak andere wegbeheerder verantwoordelijk, zoals de provincie, het waterschap, Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Omdat de meeste stoepen binnen de bebouwde kom liggen, is bij valpartijen op de stoep meestal de gemeente verantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat gemeentes standaard aansprakelijkheid erkennen voor dit soort valpartijen, dit zijn vaak lastige discussies met de (verzekeraar van de) gemeentes. Het hangt erg af van de omstandigheden van het geval of aansprakelijkheid wordt erkend of niet.
Het aansprakelijk stellen van de gemeente
Als u de gemeente aansprakelijk wilt stellen voor uw letselschade na een valpartij op een stoep, moet u wel bewijzen dat een slecht onderhouden stoep de oorzaak was van uw val. U doet er dan ook goed aan om meteen na de valpartij de volgende acties te ondernemen:
- Maak foto’s van de situatie ter plaatse, met name een eventueel hoogteverschil is van belang;
- Vraag contactgegevens van getuigen;
- Ga naar uw huisarts of de spoedeisende hulp;
- Schakel een letselschadeadvocaat in
Er zijn diverse schadeposten waarvoor u schadevergoeding kunt eisen, zoals de medische kosten die niet door uw zorgverzekering worden gedekt, uw inkomensverlies als u tijdelijk niet kunt werken, de kosten van voorzieningen zoals huishoudelijke hulp en smartengeld voor de pijn en het emotionele leed dat met het ongeval gepaard gaat.
Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.