Het leveren van bewijs in whiplashzaken: belangrijke tips waarmee u discussies met de verzekeraar kunt voorkomen

Veel verkeersongevallen leiden bij de betrokken slachtoffers tot whiplashklachten. Gelukkig gaan deze klachten vaak vanzelf weer over, maar helaas kampen ook veel mensen met langdurige klachten en beperkingen. Omdat het vaak om kop-staartbotsingen gaat, hoeft er over de aansprakelijkheid doorgaans niet lang gediscussieerd te worden. Maar veel voorkomende discussies gaan over het bestaan van gezondheidsklachten en het verband tussen die klachten en het ongeval. Hoe kun je als slachtoffer dan toch een eerlijke schadevergoeding ontvangen? Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Het bewijzen van het bestaan van gezondheidsklachten
Wanneer u schade lijdt, is het ook aan u om te bewijzen dat u aan gezondheidsklachten lijdt. Maar aan dit bewijs worden gelukkig niet al te hoge eisen gesteld, zo blijkt uit de rechtspraak. Wanneer uw klachtenpatroon aannemelijk is, moet van het bestaan van de klachten worden uitgegaan. Uit de rechtspraak blijkt dat een klachtenpatroon aannemelijk is als er sprake is van een “consistent, consequent en samenhangend” patroon van klachten.

Het bewijzen van het verband tussen klachten en ongeval
Als u aannemelijk hebt gemaakt dat uw gezondheidsklachten bestaan, mogen ook aan het bewijs van het verband tussen het ongeval en uw klachten geen hoge eisen worden gesteld. Uit de rechtspraak blijkt dat niet noodzakelijk is dat u een wetenschappelijke oorzakelijke verklaring geeft voor het ontstaan van uw klachten. Het verband tussen het ongeval en uw klachten, ook wel het “causaal verband” genoemd, is aannemelijk als u vóór het ongeval geen klachten had, het ongeval de klachten zou kunnen veroorzaken en een andere aannemelijke verklaring voor uw klachten ontbreekt.

Tip: U doet er verstandig aan ervoor te zorgen dat uw gezondheidsklachten goed worden gedocumenteerd bij uw huisarts en eventuele andere behandeld artsen en therapeuten. Ga daarom tijdig naar uw huisarts en volg de eventuele verwijzing naar fysiotherapie op. En als u na verloop van tijd merkt dat de fysiotherapie u niet helpt, ga dan samen met uw huisarts op zoek naar een andere therapie, bijvoorbeeld een multidisciplinair traject.

Het vaststellen van de schade
De vertaling van uw klachten en beperkingen naar een redelijk schadebedrag is specialistenwerk. We berekenen uw eventuele verlies van verdienvermogen, wat optreedt als er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook stellen we andere schadeposten vast, waaronder smartengeld voor alle ongemakken en pijn die u heeft ervaren na het ongeval.

Tip: Wat u kunt doen is het zorgvuldig bijhouden van uw uitgaven die direct verband houden met uw klachten, zoals kosten van (huishoudelijke) hulp, hulpmiddelen, voorzieningen etc. Al deze kosten moeten door de aansprakelijke verzekeraar worden vergoed.

Het vinden van goede juridische bijstand
Bent u betrokken geraakt bij een ongeval waarbij u letselschade heeft opgelopen? Dan is gespecialiseerde juridische hulp onmisbaar.

Tip Leidse Letselschade Advocaten: Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.