In Leiden vinden de meeste fietsongevallen plaats

Leiden heeft de twijfelachtige eer de meest onveilige stad te zijn voor fietsers. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van de Politie en Rijkswaterstaat. Per 10.000 inwoners kwamen er afgelopen jaar 23,2 fietsongevallen voor in Leiden. Vorig jaar stond Leiden ook al bovenin de lijst, toen op nummer 2.

Ook andere Zuid-Hollandse gemeenten ‘scoorden hoog’. Wassenaar staat op de tweede plek, gevolgd door Noordwijk. De top-5 wordt gecompleteerd door de gemeenten Midden-Delfland en Den Haag.  De provincie Zuid-Holland staat dan ook flink bovenaan met 12,1 ongevallen per 10.000 inwoners, gevolgd door Noord-Holland met 9,9 ongevallen en Overijssel met 8,8 ongevallen. Zeeland met 5,1 en Drenthe met 4,7 ongevallen per 10.000 inwoners staan onderaan de lijst.

Letselschade
In totaal vinden jaarlijks in Nederland bijna vijftienduizend fietsongelukken plaats. Dat komt neer op gemiddeld 8,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Bij ruim de helft van alle fietsongevallen is een auto betrokken (52%). Vanwege het verschil in snelheid en massa, treedt bij deze ongevallen in veel gevallen letselschade op aan de zijde van de fietser. Er kan zelfs sprake zijn van ernstig en blijvend letsel.

Aansprakelijkheid
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zogenaamde ‘zwakkere verkeersdeelnemer’, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd. Dat betekent dat de verzekeraars van de automobilist minimaal de helft, maar in de praktijk vaak zelfs alle schade van de fietser moet vergoeden.

Rechtshulp
Helaas geldt ook hier het credo: ‘recht hebben is iets anders als recht krijgen’. Het kan lastig zijn om de verzekeraar zover te krijgen om alle schade te vergoeden. Daarom is het verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. De advocaat weet welke stappen moeten worden gezet en zal desnoods een procedure aanspannen om de verzekeraar te dwingen om te betalen. De buitengerechtelijke kosten van de advocaat moeten eveneens door de verzekeraars worden vergoed.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.