In letselschadezaken heeft u ook recht op vergoeding van immateriële schade

De schadevergoeding die de veroorzaker van een ongeval aan het slachtoffer moet betalen, bestaat niet alleen uit een vergoeding van de materiële schade. De veroorzaker zal moeten betalen voor de immateriële schade. U heeft namelijk ook recht op een vergoeding van uw emotionele schade: uw pijn, leed, verdriet en gederfde levensvreugde, wat zich vertaalt in een bedrag aan smartengeld. Elk slachtoffer heeft recht op smartengeld.
Het berekenen van het juiste bedrag aan smartengeld is geen exacte wetenschap. We kijken naar de aard van het ongeval en het letsel en naar uw persoonlijke omstandigheden. De zogenoemde Smartengeldgids geeft richting bepalen van een redelijke vergoeding. In de Smartengeldgids is een bundeling opgenomen van gerechtelijke uitspraken op het gebied van smartengeld. De Smartengeldgids is een uitgave van de ANWB.
Smartengeldgids
In de Smartengeldgids, waarvan jaarlijks een geactualiseerde uitgave verschijnt, zijn de rechterlijke uitspraken geordend naar verschillende letselcategorieën, bijvoorbeeld ‘been- en voetletsel’. Daaronder volgen diverse uitspraken, met een korte omschrijving van de omstandigheden, het letsel en het toegewezen bedrag aan smartengeld. Door een zaak te vergelijken met de uitspraken uit de Smartengeldgids, kan ongeveer worden bepaald welk bedrag aan smartengeld redelijkerwijs kan worden gevorderd.
Affectieschade
Een bijzondere vorm van smartengeld is affectieschade. Dat is de emotionele schade die niet wordt gevorderd door het slachtoffer zelf, maar door diens partner, kinderen of ouders. In sommige gevallen kunnen deze naasten van het slachtoffer aanspraak maken op een smartengeldbedrag. Deze bedragen zijn vooraf vastgesteld en lopen uiteen van €12.500 tot €20.000. In de loop van volgend jaar zullen de bedragen met 12,5% worden verhoogd.
Shockschade
Een andere vorm van immateriële schade die in specifieke gevallen kan worden gevorderd door naasten, is shockschade. Een dergelijke schade treedt op wanneer een naaste psychisch letsel oploopt als gevolg van de directe confrontatie met het ongeval en het slachtoffer.
Juridische bijstand
Bij het vorderen van materiële en immateriële schade in een letselschadezaak is juridische bijstand van een gespecialiseerde advocaat onmisbaar. De kosten van uw advocaat komen bij volledige aansprakelijkheid voor vergoeding door de wederpartij in aanmerking. U kunt gespecialiseerde letselschadeadvocaten herkennen door het LSA-lidmaatschap.
Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.