Kijk uit voor landbouwvoertuigen!

De oogsttijd staat voor de deur en dat betekent extra opletten voor boeren én burgers. Het zorgt voor drukte op de akkers en een hoger risico op dodelijke ongelukken op de weg. Landbouwvoertuigen en ander wegverkeer is een gevaarlijke combinatie. Het leidt tot vaak ernstige ongevallen en het blijkt lastig het aantal doden en gewonden door verkeersongevallen met landbouwvoertuigen terug te dringen.

Voorbeelden
Vorige week ging het helemaal mis op een smalle weg in het buitengebied bij het Drentse Zwinderen. Een 77-jarige vrouw werd er aangereden door een groot landbouwvoertuig en overleed ter plekke.

Een week eerder reed een 73-jarige man in Wezep op de fiets als hij wordt ingehaald door een trekker met giertank. De fietser kwam vervolgens lelijk ten val en overleed aan zijn verwondingen.

Ook in het Gelderse Epse ging het mis: een 14-jarige fietser liep ernstige verwondingen op na een botsing met een trekker.

Cijfers
In totaal rijden er in ons land 750.000 land- en bosbouwvoertuigen rond. Onder landbouwvoertuigen vallen zowel land- en bosbouwtrekkers (tractoren) als zelfrijdend werkmaterieel: machines voor gebruik in de landbouw, de bouw, de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud.

Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld 16 doden en 250 gewonden bij ongevallen met landbouwvoertuigen. De slachtoffers zijn haast nooit bestuurders van de voertuigen zelf, maar medeweggebruikers. Terwijl het totaalaantal verkeersdoden de laatste decennia daalt, blijft de hoeveelheid doden en gewonden door een botsing met een landbouwvoertuig constant. Ondanks allerlei maatregelen, zoals de invoering van een trekkerrijbewijs, verplichte keuring van voertuigen en de nodige voorlichting over het veilig omgaan met landbouwverkeer op de openbare weg.

Ten opzichte van begin jaren 90 is het gemiddeld aantal verkeersdoden door een ongeval met een landbouwvoertuig gestegen van 1 naar 2 procent van het totaal aantal verkeersdoden in Nederland. Ruim de helft van de slachtoffers valt in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Overijssel.

Tips
De belangrijkste tip die voor elke weggebruiker van belang is? Geef landbouwverkeer de ruimte! Blijf uit de dode hoek van de chauffeur. Stap van de fiets. Blijf uit de buurt. En zoek een veilige plek als ze passeren.

Een andere tip is om oogcontact te zoeken met de chauffeur en te zorgen dat u opvalt. Belangrijk is dat u een voertuig ziet en hoort naderen, dus doe de telefoon of oortjes uit.

Letselschade
Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding met een landbouwvoertuig? In veel gevallen kunt u uw schade op de veroorzaker verhalen. Het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat is aan te raden. Ook de kosten van rechtshulp kunnen worden verhaald. Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.