Kind loopt letselschade op tijdens gymles; is de school aansprakelijk?

Het Beweegburo, dat gymlessen op diverse basisscholen in Brabant verzorgt, moet van de rechter een schadevergoeding betalen aan de ouders van een 11-jarig meisje dat letselschade opliep tijdens een gymles. Ze brak een ruggenwervel door een valpartij van een gymtoestel. De rechter bepaalde dat de gymdocent onvoldoende toezicht had gehouden op de gymoefening. Komen zulke ongelukken tijdens de gym vaak voor? En wanneer moeten de scholen opdraaien voor de schade? Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Cijfers
Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat ook op de basisscholen een ongeluk in een klein hoekje zit. In 2022 moesten maar liefst 2.400 kinderen tussen 4 en 12 jaar naar de spoedeisende hulp vanwege een ongeluk tijdens een gymles. Ze liepen bijvoorbeeld letsel op bij een val van een gymtoestel, een struikelpartij of een ongelukkige botsing tijdens een sport of spel.

Verantwoordelijkheid docenten
Hoewel gymleraren lang niet alle ongevallen kunnen voorkomen, zij ze wel verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen tijdens de les. De docent moet zorgen voor een situatie waarin de kans op ongelukken zo klein mogelijk is. Dat betekent in de praktijk dat de gymtoestellen in orde moeten zijn, de oefeningen goed moeten worden uitgelegd en er voldoende begeleiding van de leerlingen is tijdens de les.

Aansprakelijkheid voor schade
Als een kind ten val komt met letsel tot gevolg, dan draaien de ouders in principe op voor de eventuele kosten die dat met zich meebrengt. Dat is alleen anders als een gymleraar nalatig is geweest of fouten heeft gemaakt. Dan kunnen de school en/of werkgever van de docent voor de kosten opdraaien, omdat ze aansprakelijk zijn. Als blijkt dat een leraar roekeloos heeft gehandeld, dan kan hij of zij ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Als er sprake is van letsel beoordeelt een schade-expert of de les voldeed aan de normen voor bewegingsonderwijs.

Hoe vaak komt het voor?
Hoe vaak krijgen scholen en sportbedrijven te maken met schadeclaims van ouders? Daar zijn geen exacte cijfers over bekend. Wel zijn er de afgelopen jaren enkele tientallen zaken bij de rechter geweest waarin ouders tegenover een school of een sportbedrijf stonden. In het geval van het 11-jarige meisje dat een ruggenwervel brak, besloot de rechter dat de werkgever van de docent aansprakelijk was, maar vaak worden schadeclaims ook afgewezen.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.