Let op: steeds meer verzekeraars laten automobilisten schade zelf betalen bij telefoongebruik

Verzekeraars stellen niet-handsfree telefoongebruik achter het stuur steeds vaker gelijk aan rijden onder invloed van alcohol en drugs. Als een bestuurder op die manier een ongeval veroorzaakt, zal die dan zelf moeten opdraaien voor de uitgekeerde schade. De verzekeraar zal wel het telefoongebruik moeten aantonen. Van veel verzekeraars is inmiddels bekend dat zij hun polisvoorwaarden op deze manier hebben gewijzigd.

Driekwart van de bestuurders doet het wel eens
Een appje sturen, Facebook checken of even snel een selfie maken: maar liefst 75 procent van de verkeersdeelnemers maakt zich weleens schuldig aan het gebruik van de telefoon achter het stuur. Dat blijkt uit recent onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Maar dit is zeer risicovol gedrag, wat leidt tot ongevallen en schade. Voor verzekeraars is de maat vol.

Verzekeraars nemen maatregelen
Steeds meer verzekeraars sluiten niet-handsfee telefoongebruik expliciet uit van dekking in hun autoverzekeringen. Het gaat onder meer om Allianz, ASR en de verzekeraars die onder Achmea vallen: Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared. In de polisvoorwaarden is komen te staan dan degene die niet-handsfree een telefoon gebruikt tijdens het rijden, roekeloos rijgedrag vertoont en daarom onverzekerd is. Andere autoverzekeraars, zoals ANWB, ING en Univé, hebben hun voorwaarden op dit moment nog niet aangepast. De verwachting is wel dat dit binnen afzienbare tijd zal gebeuren.

Gevolgen van aangepaste voorwaarden voor slachtoffers
Deze aanpassingen hebben overigens geen gevolgen voor personen die als gevolg van het roekeloze gedrag worden aangereden. Verzekeraars hebben namelijk de wettelijke plicht om de schade die een bij hen verzekerd persoon veroorzaakt uit te keren aan het slachtoffer.

De gewijzigde voorwaarden betekenen wel dat de verzekeraar zal proberen het geld van haar verzekerde terug te krijgen. Dat kan alleen als niet-handsfree telefoongebruik bewezen is. Het telefoongebruik kan bijvoorbeeld blijken uit een politierapport, op basis van telefoongegevens, getuigenverklaringen of dashcambeelden.

Laat u niet afleiden in het verkeer
Als u tijdens het autorijden of op de fiets uw smartphone gebruikt, dan ziet u niet goed wat er om u heen gebeurt. U mist borden en tekens op de weg en reageert minder snel op andere weggebruikers. Dat is levensgevaarlijk.

U kunt uw telefoon daarom beter opbergen en er voor zorgen dat u geen berichten of notificaties op uw telefoon binnenkrijgt als u aan het verkeer deelneemt. Zet uw telefoon op stil!

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.