Letselschade door een ongeluk met een heteluchtballon: wie is aansprakelijk?

Een ballonvaart staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Het is een romantisch idee om naar grote hoogte te stijgen en neer te kijken op de steeds kleiner wordende wereld onder je. Maar wat als er iets misgaat? Zoals in Zwitserland, waar deze maand zeven mensen gewond raakten toen de heteluchtballon waarmee ze vlogen vlam vatte. De ballon stortte neer en alle inzittenden raakten gewond.
Verantwoordelijkheden van luchtballonpiloten
Volgens de Nederlandse wet zijn ballonvaarders aansprakelijk voor eventuele verwondingen van passagiers. Dit geldt zowel voor ongevallen in de lucht als tijdens het in- of uitstappen van een ballon. Soms zijn de passagiers zelf in gebreke, bijvoorbeeld als duidelijke instructies niet zijn opgevolgd, dan moet er iets heel uitzonderlijks zijn gebeurd. Daarom is de vervoerder in de meeste gevallen aansprakelijk voor letselschade van de passagiers.
De passagiers moeten erop kunnen vertrouwen dat piloten hun werk zorgvuldig uitvoeren en de kans op een ongeval goed inschatten. Als het risico te groot is, bijvoorbeeld vanwege ongunstige weersomstandigheden, moet de vlucht worden geannuleerd. Ook tijdens de vlucht moet de ballonvaarder goed reageren op de situatie en inschatten waar de ballon veilig kan landen. Alle gebruikte materialen moeten in goede staat verkeren en voldoen aan alle richtlijnen.
Aansprakelijkheid werkgever
Soms worden ballonvaarten georganiseerd als bedrijfsuitje. Werkgevers kunnen ook aansprakelijk worden gesteld als een werknemer daarbij letsel oploopt. Aangezien het uitje door de werkgever wordt georganiseerd en van de werknemer wordt verwacht dat hij meedoet, kan de werkgever aansprakelijk te zijn voor schade van de werknemer. De werkgever kiest immers voor de ballonvaart met de daaraan verbonden risico’s.
Juridische hulp
Personen die lichamelijk letsel oplopen tijdens het vliegen met een heteluchtballon kunnen alle schade als gevolg van het ongeval verhalen op de aansprakelijke partij. Denk hierbij aan medische kosten, inkomensderving en smartengeld. Bij het verhalen van schade is het verstandig om de hulp in te roepen van een letselschadeadvocaat. Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.