Letselschade opgelopen bij een aanrijding met een militair voertuig? Zo gaat de schadebehandeling in z’n werk!

Een ongeval zit in een klein hoekje. Het is altijd vervelend als u een aanrijding krijgt, want u heeft dan een hoop te regelen. En als u zelfs letselschade oploopt, is dat een ramp. Het kan gebeuren dat u betrokken raakt bij een aanrijding met een militair voertuig. Deze voertuigen zijn niet verzekerd zoals andere weggebruikers. Graag leggen we uit hoe u dan moet handelen.

Als u zelf de veroorzaker bent van de aanrijding, dan zal het schadeproces vergelijkbaar zijn met andere ongevallen. Uw WA-verzekering zal de schade dekken die aan het andere voertuig en de bestuurder of passagier(s) is aangebracht. En als u een allriskverzekering hebt, gaat ook de afhandeling van de schade aan uw eigen auto via uw eigen verzekeraar. Daar heeft u als het goed is geen omkijken naar.

Aanrijding veroorzaakt door militair voertuig
Het is anders als de aanrijding door een militair voertuig is veroorzaakt. Als u een allriskverzekering hebt, zal deze de afhandeling voor z’n rekening nemen. Maar als u WA of WA beperkt casco bent verzekerd, dan moet u de schade aan de eigen auto en eventuele letselschade direct met Defensie regelen. Het bijzondere aan deze zaken is dat militaire voertuigen geen specifieke verzekering hebben voor schade aan derden.

Als er sprake is van een ernstig ongeval, bijvoorbeeld als er gewonden zijn gevallen, zal er een proces-verbaal worden opgemaakt. Het proces-verbaal wordt in dit geval niet opgemaakt door de politie, maar door de Koninklijke Marechaussee. De schadebehandelaar van Defensie kan de Koninklijke Marechaussee zo nodig om een aanvullend onderzoek of rapport verzoeken.

Waar kun je terecht?
Heeft u schade opgelopen die door een militair voertuig is veroorzaakt, dan kunt u contact opnemen met de sectie Claims van het Ministerie van Defensie. Dat kan telefonisch, via nummer (088) 956 19 51 of door een e-mail te sturen. Het is belangrijk om de volgende gegevens te melden: uw naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en de schadelocatie. Vervolgens geeft u gedetailleerde informatie over het ongeval.

De afdeling Claims van het ministerie van Defensie neemt uw schadeclaim in behandeling. Als wordt vastgesteld dat Defensie aansprakelijk is voor het ongeval en de schade is vast komen te staan, zal uw schade door Defensie worden vergoed.

Hulp bij het verhalen van je schade
Zeker als er sprake is van letselschade is het verstandig om juridisch advies in te winnen. U kunt daarvoor aankloppen bij Leidse Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.