Letselschade opgelopen door een gebrekkig product? Wellicht is de producent aansprakelijk

Letselschade opgelopen door een gebrekkig product? Wellicht is de producent aansprakelijk

We maken allemaal wel eens mee dat een product dat we hebben aangeschaft tegenvalt of snel stuk is. Dan neem je contact op met de klantenservice en heb je recht op vervanging van het product, of je krijgt je geld terug. Maar wat als een product zo onveilig is dat je letsel oploopt? In zo’n geval kan je leven kan voorgoed getekend zijn en loop je grote schade op. Hoe zit het juridisch als je de schade op de producent wilt verhalen? Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Wat is productaansprakelijkheid?
De aansprakelijkheid van een producent of verkoper voor een gebrekkig product noemen we productaansprakelijkheid. Producenten zijn op grond van Europese regelgeving verplicht om zorgvuldig onderzoek te doen naar veiligheid en eventuele risico’s van hun producten. Producten moeten deugdelijk en veilig zijn. Consumenten moeten over eventuele risico’s goed, volledig en correct worden voorgelicht.

Voorbeelden van gebrekkige producten

  • Een fiets van maar een paar jaar oud met een gebroken frame
  • Vis of vleeswaren besmet met de salmonella-bacterie
  • Elektrische apparaten, zoals smartphones, die oververhit raken
  • Een keukentrapje dat doormidden breekt

Welke rechten heeft de consument?
Als een product gebrekkig is en een consument loopt daardoor schade op, bijvoorbeeld letselschade, dan is de producent van het product daarvoor aansprakelijk. Toch betekent dat niet dat het eenvoudig is om letselschade op een producent te verhalen. De benadeelde moet namelijk bewijzen dat er schade is en dat die door het product is veroorzaakt. Producenten trekken vaak alles uit de kast om te voorkomen dat een product als onveilig wordt bestempeld, om reputatieschade en financiële schade te voorkomen. Het gaat daarom in de praktijk doorgaans om complexe zaken, waarbij de hulp van een advocaat onmisbaar is.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

 

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.