Letselschade opgelopen in het buitenland: hoe kunt u dan uw schade claimen?

Nu de herfstvakantie in een groot deel van Nederland weer is begonnen, gaan veel mensen er weer op uit. Wat gaat u doen deze vakantie? Een stedentrip naar Parijs, een zonvakantie in Zuid-Spanje of heerlijk wandelen of fietsen langs de Duitse rivieren? Welke bestemming u ook kiest, reizen is heerlijk. Wel is het goed om te weten wat u moet doen als u een ongeval meemaakt. Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Hoe mooi een vakantie ook is, tijdens de reis kan het zijn dat u te maken krijgt met een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval. Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade en hoe dient u een schadeclaim in het betreffende land in? Moet u in uw vakantieland een advocaat inschakelen of kunt u beter na thuiskomst uw letselschade claimen? Welk recht is van toepassing: de wetten en regels van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden of van uw eigen land? Dat zijn allemaal vragen die opkomen bij ongelukken in het buitenland.

Verkeersongevallen in Europa
Als u in een land binnen de Europese Unie wordt aangereden door een automobilist, dan is de Europese Richtlijn 2009/103/EG van toepassing. Deze richtlijn bevat de regels voor aansprakelijkheid en schade als gevolg van verkeersongevallen in heel Europa. Als slachtoffer van een verkeersongeval heeft u op grond van deze richtlijn verschillende rechten. Misschien wel de allerbelangrijkste: de richtlijn stelt u in staat om bij een aanrijding binnen de EU uw letselschadeclaim in eigen land in te dienen. Dat scheelt u een boel rompslomp!

Waar kan ik een claim indienen na een ongeval?
De richtlijn, die is geïmplementeerd in de Nederlandse Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam), bepaalt dat alle verzekeraars binnen de EU ervoor moeten zorgen dat zij in iedere lidstaat een ‘loket’ hebben, zodat betrokkenen bij een ongeval in het buitenland daar een claim kunnen indienen.

Dus als u bijvoorbeeld op de Franse route du soleil bent aangereden door een Franse automobilist, dan moet de Franse verzekeringsmaatschappij u in staat stellen een letselschadeclaim in te dienen bij een Nederlandse organisatie. Het grote voordeel van deze verplichting voor verzekeringsmaatschappijen is dat u in uw eigen taal kunt communiceren met de desbetreffende vertegenwoordiger.

Welk recht is van toepassing?
Dat u in Nederland uw letselschade kunt claimen, betekent niet dat ook het Nederlandse recht van toepassing is. Volgens het Verdrag van Rome is de wet van toepassing van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus als u in Duitsland wordt aangereden, is het Duitse recht van toepassing. Er is op deze regel één uitzondering, namelijk het geval dat er in het buitenland een ongeval is met een ander Nederlands voertuig. In dat geval is Nederlands recht van toepassing.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten. Verder is Gerben Janson ook lid van Peopil (Pan European Organisation of Personal Injury Lawyers). Deze organisatie is opgericht door een groep van Europese Letselschade advocaten uit diverse Europese Landen. De leden van Peopil wisselen onderling kennis en ervaring uit en werken in grensoverschrijdende zaken regelmatig samen.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.