Met een vaststellingsovereenkomst wordt uw letselschade definitief geregeld

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die u sluit met de aansprakelijke verzekeraar, waarmee de omvang uw schadevergoeding definitief wordt vastgesteld. Uitgezonderd de eventuele voorbehouden die in de overeenkomst worden opgenomen, kunt u hier na ondertekening van de overeenkomst niet meer op terugkomen. Daarom is het belangrijk advies in te winnen van een advocaat.
In een vaststellingsovereenkomst worden doorgaans de volgende zaken beschreven:
- De betrokken partijen
- Uw schadevergoeding, uitgesplitst in verschillende schadeposten
- De manier waarop de schadevergoeding zal worden voldaan
- Finale kwijting
- Eventueel een voorbehoud
- Belastinggarantie
Goede en kwade kansen
Een vaststellingsovereenkomst is gebaseerd op medeneming van de ‘goede en kwade kansen’. Dat betekent dat als uw klachten in de toekomst verergeren, u niet op de zaak kunt terugkomen. Mochten de klachten achteraf meevallen, dan kan de aansprakelijke verzekeraar er ook niet meer op terugkomen.
Finale kwijting
Als u eenmaal akkoord bent gegaan met de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, kunt u hier, behoudens een opgenomen voorbehoud, later niet meer op terugkomen. Dit noemen we ‘finale kwijting’. Daarom is het verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Een advocaat kan u adviseren over de inhoud van de overeenkomst en ervoor zorgen dat u een eerlijke schadevergoeding ontvangt.
Voorbehoud
Wanneer u een vaststellingsovereenkomst wilt sluiten, maar er nog een kans is dat uw schade in de toekomst hoger zal uitvallen, dan is het mogelijk om een voorbehoud te laten opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Voorbeelden zijn een medische voorbehoud, een voorbehoud WIA-uitkering en een voorbehoud artrose (vervroegde slijtage als gevolg van het ongevalsletsel). Wanneer u géén voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst hebt opgenomen, dan kunt u achteraf ook geen extra schade claimen.
Belastinggarantie
In beginsel is een schadevergoeding een nettobedrag, waarop de Belastingdienst geen aanspraak mag maken. Toch is het verstandig om een belastinggarantie op te nemen in de vaststellingsovereenkomst, zodat u zeker weet dat een eventuele Box-1 heffing door de aansprakelijke verzekeraar wordt gecompenseerd. In de vaststellingsovereenkomst is daarom vaak een belastinggarantie opgenomen.
Raadpleeg altijd een advocaat
Omdat u met een vaststellingsovereenkomst definitieve afspraken maakt met de aansprakelijke verzekeraar over uw schadevergoeding, is het verstandig om advies in te winnen met een letselschadeadvocaat. De advocaat zorgt ervoor dat de schade correct is vastgesteld en er geen schadeposten worden vergeten. U kunt hiervoor terecht bij Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar beschikt ons kantoor daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.