Onderzoek wijst uit: het kiezen van een goede belangenbehartiger bij letselschade is van belang

Onderzoek wijst uit: het kiezen van een goede belangenbehartiger bij letselschade is van belang

Op 3 september verscheen het WODC-rapport naar de kwaliteit van belangenbehartigers in letselschadezaken. In het rapport zijn een behoorlijk aantal kwalijke praktijken weergegeven waar letselschadeslachtoffers mee te maken kunnen krijgen. Dit maakt wederom duidelijk dat er bij de zoektocht van een belangenbehartiger echt wat te kiezen valt. Daarover gaat dit artikel van Leidse Letselschade Advocaten.

Kwalijke praktijken

Het WODC-rapport geeft een opsomming van kwalijke praktijken die sommige belangenbehartigers erop na houden. Deze praktijken laten zich als volgt categoriseren:

  • Slechte kwaliteit: wanneer uw zaak slecht wordt behandeld, door onvoldoende deskundigheid of met onvoldoende aandacht en zorgvuldigheid, dan wordt u daar altijd de dupe van. Vaak wordt gezien dat een zaak dan wordt geschikt voor een te lage schadevergoeding.
  • Commerciële misstanden: Bij sommige belangenbehartigers gaat hun eigen financiële belang boven uw belang. Dat kan verschillende vormen hebben, zoals bovenmatig declareren, het inhouden van een deel van uw schadevergoeding of het opkloppen van het aantal bestede uren.
  • Beunhazerij: Er zijn belangenbehartigers actief die zich voordoen als deskundigen, maar geen specialisatieopleidingen hebben gevolgd. Dat is misleidend en schadelijk. Het spreekt voor zich dat alleen een deskundige rechtshulpverlener uw belangen goed kan behartigen.
  • Klachtwaardig gedrag: Er zijn belangenbehartigers die zich schuldig maken aan zaken als valsheid in geschrifte, verduistering van gelden van slachtoffers en het achterhouden van informatie. Sommige belangenbehartigers zetten slachtoffers die willen overstappen naar een andere belangenbehartiger onder druk, door te dreigen met hoge kosten.

De keuze voor kwalitatief goede rechtshulp

Het WODC-rapport maakt duidelijk hoe belangrijk het is om te kiezen voor een belangenbehartiger die aantoonbaar beschikt over de juiste deskundigheid en ervaring. Daarom geven we u een paar tips voor het kiezen van een goede belangenbehartiger.

  1. Bij de keuze voor een advocaat weet u zeker dat uw belangenbehartiger postacademisch is geschoold en kunt u altijd terugvallen op een gedegen vorm van tuchtrecht.
  2. Let erop dat uw advocaat lid is van de LSA, de specialisatievereniging van letselschadeadvocaten.
  3. Extra kwaliteitswaarborgen zijn er als het kantoor van de advocaat het Nationaal Keurmerk Letselschade draagt. Dan wordt er ook op kantoorniveau periodiek getoetst op kwaliteit.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.

 

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.