Pensioenschade: de financiële gevolgen van een ongeval op de langere termijn kunnen enorm zijn

Heeft u letselschade opgelopen? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een daling van uw inkomen, bijvoorbeeld omdat u arbeidsongeschikt bent geraakt. U bent zich er waarschijnlijk niet van bewust, maar de hoogte van uw pensioen loopt waarschijnlijk ook gevaar. Pensioenschade is een ingewikkeld onderwerp, omdat de schade niet meteen, maar pas na uw pensionering optreedt. Ook bestaan er veel verschillende soorten pensioenregelingen, ieder met hun eigen regels en voorwaarden. Het vaststellen van pensioenschade is daarom niet eenvoudig.

Bij het vaststellen van de pensioenschade gaat het om de vraag hoeveel pensioen u zou hebben ontvangen als het ongeval niet had plaatsgevonden. Bij opgetreden arbeidsongeschiktheid treedt er in de meeste gevallen inkomensverlies op na 67 of 68 jaar. Soms is het verschil klein, soms is het verschil enorm. Dit is onder meer afhankelijk van uw leeftijd, de pensioenregeling waaraan u deelneemt en hoe uw loopbaan zich vermoedelijk zou hebben ontwikkeld zonder ongeval. Pensioenschade is een belangrijk onderdeel van een letselschadeclaim.

Premievrije pensioenopbouw
Veel pensioenregelingen geven bij arbeidsongeschiktheid het recht om premievrij pensioen op te blijven bouwen. De hoogte van deze voortzetting is afhankelijk van de mate van uw arbeidsongeschiktheid, maar bij volledige arbeidsongeschiktheid is de voortzetting meestal beperkt tot 70% en in sommige regelingen zelfs 50%. Dat betekent dat uw pensioenopbouw na het ongeval jaarlijks minimaal 30% lager is. Dit verschil is nog veel groter als uw inkomen zonder ongeval zou zijn gestegen. Afhankelijk van de resterende looptijd resulteert dit in een aanmerkelijk lager pensioen dan zonder ongeval het geval zou zijn geweest.

Vaststellen pensioenschade
Het kan ingewikkeld zijn om pensioenschade correct te berekenen. We onderzoeken welke financiële consequenties het ongeval heeft na uw pensionering. Het begint met het op een rij zetten van de informatie over uw pensioen. Welk type pensioenregeling is van toepassing? Daarbij wordt gekeken naar de beschikbare arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen in uw pensioenregeling. Van belang is onder meer wat er is geregeld omtrent premievrije voortzetting van de pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid en of dit al is aangevraagd en/of toegekend.

Actuele kennis van pensioenen
U heeft vast wel gehoord dat er in Nederland grote veranderingen op komst zijn in ons pensioenstelsel. Deze wijzigingen zullen ook gevolgen hebben voor de letselschadepraktijk. Pensioenschade is zo’n een complex vraagstuk dat zelfs lang niet alle letselschadeprofessionals u hiermee adequaat kunnen helpen. Uw belangenbehartiger moet actuele kennis hebben van de verschillende definities en op basis van de juiste informatie een goede inschatting kunnen maken van mogelijke schade. V00r vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.