Rijden onder invloed blijft groot probleem in Zuid-Holland

Onder invloed achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Niet voor niets dus dat de politie hier streng op controleert. In Zuid-Holland zijn vorig jaar in totaal 10.603 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van drank, drugs of bepaalde medicijnen. Dit is veruit het hoogste aantal van alle provincies, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. De meeste boetes werden uitgedeeld in Den Haag (2.388), gevolgd door Rotterdam (2.267) en Zoetermeer (475).
Onder invloed deelnemen aan het verkeer brengt grote risico’s met zich mee, omdat alcohol en drugs de reactietijd vertragen en de concentratie verminderen. We kennen de gevaren allemaal, maar desondanks werden vorig jaar nog altijd veel bestuurders betrapt op rijden onder invloed.
Driekwart van alle Nederlanders wil een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur, blijkt uit onderzoek dat Fonds Slachtofferhulp maandag naar buiten bracht. De norm, nu nog twee glazen alcohol, moet naar nul, vinden deelnemers aan een door Ipsos uitgevoerde enquête. Elk jaar overlijden 75 tot 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer en nog eens duizenden mensen raken gewond.
Aansprakelijkheid
Ben je onder invloed van alcohol of drugs en veroorzaak je als automobilist een ongeluk? Dan ben je aansprakelijk voor de ontstane schade. Jouw autoverzekering dekt normaal gesproken altijd de schade van de wederpartij, maar bij alcohol- of drugsgebruik draait de veroorzaker op voor alle kosten. Dit is vastgelegd in de polisvoorwaarden. Naast dat het gevaarlijk is, kan het rijden onder invloed je dus veel geld kosten. Zeker wanneer er sprake is van letselschade bij de wederpartij.
Letselschade
Als je letselschade hebt opgelopen door een aanrijding met een dronken bestuurder, krijg je jouw schade vergoed van de verzekeraar van de veroorzaker, ook al is die niet verzekerd voor het rijden onder invloed. De verzekeraar zal de schade achteraf verhalen op de eigen verzekerde. Onder de verhaalbare schade vallen jouw medische kosten, jouw verlies van inkomsten en de kosten van noodzakelijke voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp. Ook heb je altijd recht op smartengeld. Het is wel verstandig om juridische hulp in te schakelen, om er zeker van te zijn dat al jouw schade wordt vergoed. Hiervoor kun je onder meer terecht bij Leidse Letselschade Advocaten.
Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.