Smartengeld bij letselschade: een vergoeding voor pijn, verdriet en ongemak

Een ongeval heeft grote gevolgen voor iemand die daarbij letselschade oploopt. In één klap staat het leven volledig op z’n kop. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval, moet de schade van het slachtoffer volledig worden vergoed. Maar hoe zit het eigenlijk met de dingen die moeilijk in geld uit te drukken zijn, zoals het leed dat gepaard gaat met de nare situatie? Daarvoor ontvangt het slachtoffer smartengeld.

Smartengeld is een schadepost. Het gaat om een financiële compensatie voor de immateriële gevolgen die het slachtoffer ondervindt door het ongeval. Daaronder kunt u verstaan het leed, de pijn, de onzekerheid en de ongemakken die letselschade met zich meebrengt. Hoe nadrukkelijker deze gevolgen een rol spelen, des te hoger het smartengeld is.

Hoe wordt de hoogte van het smartengeld bepaald?

Het is natuurlijk lastig om de hoeveelheid leed te meten en om te zetten in een redelijk bedrag. In letselschadezaken wordt daarom gewerkt met normbedragen. Deze zijn gebaseerd op uitspraken van rechtbanken over de hoogte van het smartengeld. In de Smartengeldgids, uitgegeven door de ANWB, staan in het verleden toegekende smartengeldbedragen vermeld, geclassificeerd op verschillende typen letsel. Zo kan worden nagegaan welk bedrag gemiddeld genomen recht doet aan een specifieke situatie.

Hulp bij het verhalen van letselschade

Maar nog steeds komt het voor dat het bedrag dat door een verzekeraar wordt aangeboden te laag is. Dat geldt voor het smartengeld, maar ook voor het vaststellen van andere veelvoorkomende schadeposten, zoals bijvoorbeeld misgelopen inkomsten, medische kosten en de kosten van eventueel noodzakelijke huishoudelijke hulp. Daarom is het inschakelen van een letselschade advocaat heel belangrijk, om er zeker van te zijn dat alle letselschade wordt vergoed.

Dé letselschade specialisten

Bij Leidse Letselschade Advocaten bent u voor hulp bij het verhalen van letselschade aan het goede adres. Bovendien helpen wij u kosteloos, want onze kosten kunnen we meestal verhalen op de aansprakelijke partij.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.