Vergoeding van affectieschade: smartengeld voor naaste familieleden van slachtoffers

Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstige en blijvende letselschade een vergoeding krijgen voor het leed en de pijn die zij ervaren als gevolg van de gebeurtenis. Deze vorm van smartengeld heet affectieschade. Een vergoeding voor de immateriële schade geeft nabestaanden en naasten erkenning van hun verdriet.
Vergoeding voor aangedane leed
De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers. Deze kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Iemand anders moet dit veroorzaakt hebben; die persoon is aansprakelijk. Het is een schadevergoeding voor dierbaren die verdriet hebben, en met wie het slachtoffer zijn leven deelt of deelde (in het geval van overlijden).
Bijvoorbeeld een kind dat wordt aangereden en levenslang ernstig gehandicapt blijft. Of een partner die komt te overlijden door een verkeersongeval. Vergoeding van affectieschade neemt het leed van naasten van slachtoffers niet weg. Maar biedt wel erkenning en genoegdoening en helpt daarom bij de verwerking.
Omvang van vergoeding
Affectieschade is een schadepost. Bij de vergoeding gaat het om een bedrag tussen de 12.500 en 20.000 euro. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. Is hij verzekerd voor de schade die hij heeft veroorzaakt, dan betaalt zijn verzekeraar.
Kring van gerechtigden
Vergoeding van affectieschade kan alleen voor de directe kring van dierbaren, zoals de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer. Overige familieleden, zoals broers en zussen van de benadeelde(n), kunnen alleen in uitzonderlijke gevallen aanspraak maken op vergoeding van affectieschade. Uit de rechtspraak blijkt dat broers en zussen meestal buiten de boot vallen.
Affectieschade voor broers en zussen
De uitsluiting van broers en zussen voelt onrechtvaardig. Daarom heeft de Tweede Kamer bij de minister voor Rechtsbescherming aangedrongen op een verbreding van de kring van rechthebbenden, zodat ook broers en zussen recht krijgen op vergoeden van affectieschade. De motie, die in februari 2024 unaniem werd aangenomen, houdt in dat de Tweede Kamer de regering vraagt of er snel een wetsvoorstel kan komen dat ervoor zorgt dat ook broers en zussen aanspraak kunnen maken op affectieschade, als naasten of nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven, of ongevallen.
Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten aangesloten bij de beroepsvereniging LSA, maar ons kantoor beschikt daarnaast over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Daarmee tonen wij aan dat u bij ons kantoor kunt rekenen op de beste hulp bij het verhalen van uw letselschade.