Vorig jaar waren er gemiddeld twee dodelijke verkeersslachtoffers per dag te betreuren

In 2022 kwamen er bij ongevallen in het verkeer 737 mensen om het leven. Dat is een explosieve toename van bijna 27 procent in vergelijking met 2021, toen er nog 582 dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Op de cijfers wordt met ontzetting gereageerd, onder meer door minister Harbers (Infrastructuur) en de Vereniging Verkeersslachtoffers.
Het aantal doden in het verkeer is sinds 2008 niet zo hoog geweest, blijkt uit cijfers van het CBS. Uit de cijfers blijkt dat 291 fietsers in 2022 om het leven kwamen in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor en is een record sinds het begin van de ongevalsregistratie in 1996. Vooral de stijging van het aantal slachtoffers onder 75-plussers valt op, met maar liefst 59 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast hadden 225 inzittenden van een personenauto een fataal ongeluk, vijftig meer dan in 2021.
Regionale cijfers
In Noord-Brabant kwamen 140 mensen om bij een verkeersongeval, het hoogste aantal van alle provincies, en maar liefst 49 meer dan in 2021. In de provincies Drenthe, Overijssel en Zeeland verdubbelde het aantal verkeersdoden ten opzichte van een jaar eerder. De provincie Utrecht wist zich aan de malaise te onttrekken, daar daalde zelfs het aantal verkeersdoden.
‘Pijnlijke cijfers’
Verantwoordelijk minister Mark Harbers (Infrastructuur) is geschrokken van de cijfers van het CBS. “Het zijn pijnlijke en verontrustende cijfers. Het onderstreept de noodzaak om extra in te zetten om het veiliger te maken in het verkeer. Het aantal slachtoffers moet omlaag door de Nederlandse wegen en fietspaden veiliger te maken. Dat doen we bijvoorbeeld met de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid en de 200 miljoen extra voor N-wegen in deze coalitieperiode”.
‘Regelrechte ramp’
Voorzitter Nelly Vollebregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers is daar niet gerust op: “De politiek roept al jaren dat er wat moet gaan gebeuren om het veiliger te maken in het verkeer, maar er gebeurt gewoon niets structureels. Sterker nog, het wordt er alleen maar onveiliger op. Dat politici nu roepen dat er iets moet gebeuren, is te laat voor 737 slachtoffers die allemaal familie en vrienden in verdriet achter hebben moeten laten. Je kunt je niet voorstellen hoeveel leed daarachter schuil gaat”.
Concrete maatregelen
De Vereniging Verkeersslachtoffers eist extra maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Meer dan ooit, dat zijn we verplicht aan al die slachtoffers en zullen wederom met alle betrokken partijen actie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eisen. Het enige positieve van deze rampzalige cijfers is dat ze er nu niet meer omheen kunnen. Er moeten concrete maatregelen komen. Dan heb ik het over rijbewijssloten, snelheidsbegrenzers, alcoholsloten en het blokkeren van smartphones bij hogere snelheden. Daarmee kan het verkeer echt veiliger worden gemaakt”.
Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.