Vrouwen lopen grotere kans op ernstige letselschade, waaronder whiplash, bij verkeersongevallen

Hoewel mannen veel vaker betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen dan vrouwen, hebben vrouwen veel meer kans op ernstige verwondingen. Dat blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Om deze nadelige veiligheidsaspecten voor vrouwen te verbeteren, moet de botsveiligheid van voertuigen fundamenteel worden verbeterd. Op dat vlak worden inmiddels de nodige stappen gezet.

Grotere kans op ernstig letsel
Volgens onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsautoriteit Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) hebben vrouwen bij een verkeersongeval 20 tot 28 procent meer kans op overlijden dan mannen, en 37 tot 73 procent meer kans om ernstig gewond te raken. De onderzoekers analyseerden duizenden ongelukken tussen 1998 en 2015 en de opgelopen verwondingen van zowel mannen als vrouwen. Daaruit bleek dat vrouwen bij een frontale botsing drie keer zoveel kans hadden op zware verwondingen als een botbreuk, een klaplong of hersenletsel. Bij een crash vanaf de zijkant was de kans 50 procent groter dat vrouwen te maken krijgen met zwaar letsel.

Vaker bekneld in het voertuig
De inzichten in de extra risico’s die vrouwen in het verkeer lopen werden verder vergroot door onderzoek van de University Hospitals Plymouth in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan 70.000 patiënten die in de afgelopen tien jaar na een verkeersongeval in een traumacentrum van een Brits ziekenhuis werden opgenomen. Er waren duidelijke verschillen te zien bij het type letsel. Bij vrouwen worden vaker verwondingen aan het bekken, de heupen en de ruggengraat opgelopen. Mannen lopen een groter risico op letsels aan het hoofd, het gelaat, de borst en de ledematen. De aard van de verwondingen leidt ertoe dat vrouwen vaker in het wrak van een auto bekneld raken, omdat het met dat bepaalde type verwondingen moeilijker is om uit het voertuig te klimmen. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat negen procent van de mannelijke slachtoffers bij de crash bekneld was geraakt in het voertuig, terwijl dat het geval was bij 16 procent van de vrouwen.

Meer kans op een whiplash
Uit een Zweeds onderzoek is nu ook gebleken dat vrouwen een verhoogd risico hebben op een whiplash – als de nek eerst naar achteren klapt en dan met grote kracht weer naar voren – omdat autostoelen ontworpen zijn voor zwaardere mensen. Veel rugleuningen zijn stijf, wat bij harde botsingen een trampoline-effect geeft. Omdat vrouwen doorgaans minder wegen dan mannen, worden ze vaker met een grote kracht naar voren geduwd. Volgens de onderzoekers zijn vrouwen beter beschermd als de rugleuning zachter en flexibeler is, want dat vermindert de versnelling en daarmee het risico op een whiplash.

Innovatieve ontwikkelingen
Al deze onderzoeken wijzen erop dat de auto-industrie dringend werk moet maken van de veiligheid van voertuigen voor vrouwen. Gelukkig wordt daar inmiddels hard aan gewerkt. Zo is er door een Europees consortium van onderzoekers (VIRTUAL) een virtuele crash dummy ontwikkeld: de Human Body Model. Het lichaam van de Human Body Model kan volledig worden aangepast, onder meer zodat er wél met de vrouwelijke lichaamsbouw rekening wordt gehouden. Dit type innovaties moet bijdragen aan veiligere auto’s voor álle typen inzittenden, waaronder ook vrouwen.

Leidse Letselschade Advocaten
Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.