Wegwerkers lopen elke dag kans om letselschade op te lopen

Wegwerkers voelen zich steeds vaker onveilig vanwege een toenemend aantal incidenten tijdens hun werk. Dat wegwerkers gevaar lopen bleek bijvoorbeeld afgelopen september, toen een vrachtwagen inreed op een auto van een wegwerker. Hierbij raakte de bestuurder van het werkvoertuig gewond. Uit onderzoek van TNO blijkt dat per jaar gemiddeld tien procent van de wegwerkers een bijna-ongeluk krijgt.

Gevaarlijk werk
Iedere dag worden er wegwerkzaamheden uitgevoerd, zowel binnen de bebouwde kom, op de provinciale weg of op de snelweg. Hoewel er bij werkzaamheden waarschuwingsborden worden geplaatst, zijn wegwerkers kwetsbaar. Het voorbijrijdende verkeer zorgt voor gevaarlijke situaties. In Nederland doen er zich onder de wegwerkers per uur gemiddeld twintig gevaarlijke situaties voor.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat automobilisten veel kunnen doen om onveilige situaties te voorkomen. In 20 tot 50% van de gevallen rijdt de weggebruiker namelijk te hard op plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Als dit aantal wordt teruggebracht, worden al veel incidenten voorkomen.

Aansprakelijkheid
Als een wegwerker gewond raakt tijdens zijn of haar werk door een aanrijding met een automobilist, dan is de veroorzaker daarvoor aansprakelijk. Ook kan de werkgever haar schade op de (verzekeraar van) de automobilist verhalen, dat noemen we het werkgeversregres. Wel zal moeten worden aangetoond dat de automobilist schuld heeft aan het ongeval en dat er geen sprake is van overmacht.

Wanneer het ongeval (mede) is veroorzaakt door onveilige werkomstandigheden kan mogelijk de werkgever aansprakelijk zijn. Deze heeft namelijk de plicht om de kans op een ongeval zo klein mogelijk te maken.

Leidse Letselschade Advocaten
Heeft u een ongeluk gehad waarbij u letsel heeft opgelopen? Wacht niet te lang en neem contact op met een letselschadeadvocaat. De kosten van de advocaat worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij.  Voor vragen over letselschade kunt u altijd contact opnemen met Leidse Letselschade Advocaten. Ons kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten Gerben Janson en Joost van den Berg zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.