Aanrijding met voetganger

Heeft u letsel opgelopen als voetganger bij een verkeersongeval? Leidse Letselschade Advocaten helpt u graag met het verhalen van uw schade.

De kwetsbare positie van voetgangers in het verkeer
Voetgangers hebben in het verkeer een kwetsbare positie ten opzichte van gemotoriseerd verkeer zoals brommers, auto’s en motoren. Bij een verkeersongeval met een auto of motor zal de voetganger namelijk sneller letsel oplopen dan de automobilist of motorrijder. De wet houdt rekening met ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ zoals voetgangers door hen extra rechtsbescherming te bieden. In de praktijk betekent dit dat een voetganger in de meeste gevallen recht heeft op de vergoeding van ten minste 50% van zijn of haar geleden schade, zelfs als hij of zij het ongeval zelf heeft veroorzaakt!

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet is de extra bescherming van voetgangers vastgelegd. Voordat dit wetsartikel kan worden toegepast, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het ongeval plaats hebben gevonden op de openbare weg en moet er sprake zijn van een verkeersongeval waarbij een motorrijtuig en een niet-gemotoriseerde deelnemer aan het verkeer betrokken zijn.

Aansprakelijkheid
Wanneer u als voetganger betrokken bent geweest bij een verkeersongeval heeft u in vrijwel alle gevallen recht op de vergoeding van ten minste 50% van uw geleden schade. Wanneer uw kind als voetganger bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig betrokken is geweest, dan heeft hij of zij recht op de vergoeding van 100% van zijn of haar geleden letsel. Dit is zelfs het geval wanneer uw kind verantwoordelijk is voor het ongeluk.

De invloed van de leeftijd van kinderen bij het bepalen van de schadevergoeding is als volgt.

  • Voetgangers die jonger zijn dan 14 jaar hebben, ongeacht of ze het ongeval hebben veroorzaakt of niet, recht op de vergoeding van 100% van hun geleden schade.
  • Voetgangers met een leeftijd van 14 jaar of ouder hebben recht op de vergoeding van ten minste 50% van de opgelopen letselschade.

Heeft u letsel opgelopen als voetganger in het verkeer? Vertel ons uw verhaal, want een ongeval is al vervelend genoeg. We helpen u stap voor stap bij het claimen van de schadevergoeding en met het verhalen van uw schade.

Vertel uw verhaal

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.
Uitstekend
Gebaseerd op 168 recensies
Benjamin van der Gaag
Benjamin van der Gaag
2024-05-08
Erg goed geholpen door Joost en Gerben. Alles verliep soepel en snel op en professionele manier. Leidse letselschade advocaten zijn zeker aan te raden.
Susana Macleod Moreno
Susana Macleod Moreno
2024-04-30
Dankzij Leidse Letselschade Advocaten kijk ik positief terug op een negatieve gebeurtenis. Ik ben jullie, vooral Joost enorm dankbaar. Het contact verloopt snel en soepel. Je weet precies waar je aan toe bent. Joost is erg betrokken, begripvol en transparant. Joost heeft veel geduld en dat is belangrijk in dit soort procedures. Ik ben tevreden over hoe deze procedure is afgesloten. Dankjewel!
Kim Floris
Kim Floris
2024-04-25
Het is nooit fijn om slachtoffer van een ongeval te zijn en dan met een letselschadeadvocaat in aanraking te komen. Maar als het dan toch moet, dan graag met Joost van den Berg. Zeer professioneel, duidelijk, open en transparant. Naast de zakelijke afwikkeling heeft hij ook oog voor de persoon van het slachtoffer. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, maar als het dan moet, dan graag met Leidse Letselschade Advocaten.
Tom van Keppel
Tom van Keppel
2024-04-16
Ontzettend goed en vakkundig geholpen. Gedurende het hele proces steeds op de hoogte gehouden en snelle terugkoppelingen/handelingen. Bedankt voor de hulp en de keurige afwerking heren.
Chantal
Chantal
2024-04-15
In augustus 2022 raakte ik betrokken bij een auto ongeluk. De auto hadden wij amper een maand en iemand klapte achterop. Helaas hield ik de eerste maanden erg veel lichamelijke klachten over aan dit ongeval. Via een kennis werd ik getipt op LLS. Het gesprek op het kantoor verliep heel fijn bij Joost en Gerben. In het proces heb ik verder alleen met Joost contact gehouden. De afhandeling is heel goed verlopen. Joost is heel geduldig en duidelijk in wat wel en niet kan. Met het uiteindelijke resultaat kan ik alleen maar blij zijn. Ik hoop in de toekomst nooit meer contact te hoeven opnemen, maar mocht het mij nogmaals overkomen dan zal ik zéker weer contact opnemen.
Nema kamw
Nema kamw
2024-04-09
Ik heb een positieve ervaring gehad en deskundig advies ontvangen e Ik ben goed geholpen en op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. De communicatie was goed en zeer professioneel.Aardige advocaten die weten wat ze doen .
Sanne Wolleswinkel
Sanne Wolleswinkel
2024-04-03
Duidelijke en snelle communicatie! Zijn bereid om in alles mee te denken en gaan er snel mee aan de slag. Scheelt enorm veel gedoe met de verzekering. Zij nemen alles over. Echte aanrader!
Doña Isa
Doña Isa
2024-03-28
Joost heeft mij geholpen met de ondersteuning in twee zaken en beide zijn, in mijn voordeel, positief afgesloten. Joost is erg begaan en zorgt voor een duidelijke uitleg voor, tijdens en na de behandeling van de zaak. Ik zou iedereen aanraden om in zee te gaan met de Leidse Letselschade Advocaten. Nogmaals bedankt, Joost.