Aanrijding met voetganger

Heeft u letsel opgelopen als voetganger bij een verkeersongeval? Leidse Letselschade Advocaten helpt u graag met het verhalen van uw schade.

De kwetsbare positie van voetgangers in het verkeer
Voetgangers hebben in het verkeer een kwetsbare positie ten opzichte van gemotoriseerd verkeer zoals brommers, auto’s en motoren. Bij een verkeersongeval met een auto of motor zal de voetganger namelijk sneller letsel oplopen dan de automobilist of motorrijder. De wet houdt rekening met ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ zoals voetgangers door hen extra rechtsbescherming te bieden. In de praktijk betekent dit dat een voetganger in de meeste gevallen recht heeft op de vergoeding van ten minste 50% van zijn of haar geleden schade, zelfs als hij of zij het ongeval zelf heeft veroorzaakt!

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet is de extra bescherming van voetgangers vastgelegd. Voordat dit wetsartikel kan worden toegepast, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het ongeval plaats hebben gevonden op de openbare weg en moet er sprake zijn van een verkeersongeval waarbij een motorrijtuig en een niet-gemotoriseerde deelnemer aan het verkeer betrokken zijn.

Aansprakelijkheid
Wanneer u als voetganger betrokken bent geweest bij een verkeersongeval heeft u in vrijwel alle gevallen recht op de vergoeding van ten minste 50% van uw geleden schade. Wanneer uw kind als voetganger bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig betrokken is geweest, dan heeft hij of zij recht op de vergoeding van 100% van zijn of haar geleden letsel. Dit is zelfs het geval wanneer uw kind verantwoordelijk is voor het ongeluk.

De invloed van de leeftijd van kinderen bij het bepalen van de schadevergoeding is als volgt.

  • Voetgangers die jonger zijn dan 14 jaar hebben, ongeacht of ze het ongeval hebben veroorzaakt of niet, recht op de vergoeding van 100% van hun geleden schade.
  • Voetgangers met een leeftijd van 14 jaar of ouder hebben recht op de vergoeding van ten minste 50% van de opgelopen letselschade.

Heeft u letsel opgelopen als voetganger in het verkeer? Vertel ons uw verhaal, want een ongeval is al vervelend genoeg. We helpen u stap voor stap bij het claimen van de schadevergoeding en met het verhalen van uw schade.

Vertel uw verhaal

Gerben Janson

Joost van den Berg

Heeft u een ongeluk gehad of een vraag over letselschade? Gerben en Joost helpen u graag en staan u persoonlijk te woord. Vertel hier uw verhaal.